Zachowaj pestkę od awokado i wyhoduj własne drzewko w domowym zaciszu

Ten wspaniały owoc zwany awokado stał się częścią współczesnego zdrowego żywienia. Dzieje się tak, gdyż ma on szereg korzyści dla zdrowia. Awokado jest bogate w niezbędne witaminy takie jak E, K, C, B6, B5, potas. Ponadto są one bogatym źródłem błonnika i zawierają również kwas tłuszczowy, który potocznie zwany jest „zdrowe serce”.

Ze względu na swoją wszechstronność awokado stało się bardzo popularne, a jego popularność wciąż rośnie.

W tym artykule przeczytasz jak uprawiać awokado w domu.

1.Przygotowanie nasiona

Weź nasiono awokado i używając 4 wykałaczek nakłuj je w równych odstępach starając się zrobić to w środkowej części pestki.

Następnie tak przygotowaną pestkę umieść na krawędzi na przykład szklanki wypełnionej wodą. Pamiętaj, żeby część pestki była zanurzona w wodzie.

Nasiono musi moczyć się przez dwa do sześciu tygodni z dala od bezpośredniego światła słonecznego, ale w ciepłym miejscu.

W końcowym etapie powinieneś zauważyć pojawiające się korzenie i łodygi.

2. Nadszedł czas na sadzenie

Weź doniczkę o średnicy 25 cm i wypełnij ją ziemią bogatą w składniki odżywcze. Zrób mały otwór w środku i posadź tam nasienie. Trzeba uważać, aby umieścić korzenie w glebie i żeby połowa nasiona wystawała nad ziemię.

Trzeba regularnie i obficie podlewać nasze przyszłe drzewko. W przypadku, gdy liście zaczynają opadać lub żółknąć, przestań przez jakiś czas podlewać drzewko, a następnie zacznij ponownie podlewanie, ale stosując mniejszą ilość wody zwiększając jednocześnie częstotliwość.

Filmik instruktażowy: