Strona główna Zdrowie Zadbaj o płuca dodając te produkty spożywcze do swojej diety

Zadbaj o płuca dodając te produkty spożywcze do swojej diety

Dieta oczyszczająca płuca nie wymaga ścisłych zmian. Konieczna jest jednak poprawa jakości spożywanego jedzenia. Ogólnie rzecz biorąc potrzebujesz zbilansowanych posiłków, które zawierają jak najwięcej żywności i grup składników odżywczych.

Jesteś tym co jesz. Dlatego odżywianie jest podstawą zdrowia całego ciała i to oczywiście obejmuje układ oddechowy. Odpowiada nie tylko za wzmocnienie układu odpornościowego, ale także chroni tkankę płuc i wspomaga jej regenerację.

Bardzo niewiele osób zwraca uwagę na to co je i nadal spożywa „wygodne” śmieciowe posiłki reklamowane w telewizji. Ponadto siedzący tryb życia jest przyczyną wzrostu liczby przypadków chorób płuc.

Ale jak możemy poprawić naszą dietę?

Pokarmy, które oczyszczają płuca

Rozpoczynając dietę mającą na celu oczyszczenie płuc uzyskasz wspaniałe korzyści, jeśli masz już problemy z płucami lub masz trudności z oddychaniem. Pamiętaj, że nie musisz chorować, aby zacząć dodawać wysokiej jakości jedzenie do swojej diety.

W każdym razie uwzględnimy zalecenia dotyczące łagodzenia objawów infekcji dróg oddechowych i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).

Pamiętaj, że nie jest to ścisły reżim dietetyczny, który należy wdrożyć dokładnie tak, jak go opisujemy. To po prostu zbiór podstawowych nawyków żywieniowych, które mogą uzupełniać zbilansowaną dietę, niezależnie od tego, czy występuje choroba płuc, czy nie. Gotowy do robienia notatek?

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają wiodącą rolę w naszej diecie. Nie tylko chronią, ale także oczyszczają nasze płuca. Kwasy te, znane głównie ze swojej zdolności do poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego mają również pozytywny wpływ na płuca i układ oddechowy.

Ta grupa dobrych tłuszczów zmniejsza ryzyko raka płuc i stanów przewlekłych. Ponadto aktywują one segregację substancji przeciwzapalnych w celu poprawy czynności płuc, jeśli występuje astma, grypa lub przeziębienie. Główne źródła kwasów omega 3 to:

  • Tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk itp.)
  • Czarna fasola
  • Nasiona lnu
  • Orzechy
  • Oliwa z oliwek.

Glutamina i Arginina

Choroby płuc obniżają jakość aminokwasów – glutaminy, a zwłaszcza argininy. Z tego powodu, aby zapobiec chorobom płuc lepiej zwiększyć ich wchłanianie przez żywność.


Jako środek zapobiegawczy dodaj je do diety jako część zalecanej dziennej ilości białka. Jeśli jednak choroba płuc jest już obecna spożycie powinno być wyższe. Najlepszymi źródłami tego są:

  • Ryby
  • Jajka
  • Produkty mleczne
  • Węglowodany

Proste węglowodany.

W sumie od 40 do 45% całkowitej liczby kalorii w diecie uzupełniającej płuca powinno pochodzić z węglowodanów. Jednak należy wyjaśnić, że powinieneś wybierać złożone węglowodany, ponieważ proste te faktycznie pogorszą stan zapalny.

Zawsze zaleca się dodawanie do diety bogatych źródeł przeciwutleniaczy, ponieważ są one niezbędne, aby odwrócić negatywne działanie wolnych rodników. Oczywiście jest to świetne dla płuc, ponieważ są najbardziej wrażliwymi narządami z powodu uszkodzeń spowodowanych przez toksyny i utlenianie.

Ogólnie rzecz biorąc, najlepsze źródła węglowodanów i przeciwutleniaczy to rośliny strączkowe, suszone owoce, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona.

Umiarkowane spożycie sodu

Nadmierne spożycie sodu jest związane z kilkoma chorobami, które powodują zapalenie. Z tego powodu tworząc dietę chroniącą płuca należy zminimalizować spożycie soli. Zamiast tego wybierz zioła i przyprawy.

Zarówno sól kuchenna, jak i przetworzona żywność bogata w sód pogarszają warunki płucne prowadząc do zatrzymywania płynów i słabego krążenia. Obciążają one płuca, a tym samym wpływają na zdolność oddychania.

Inne rekomendacje

Oprócz zmian diety dobrze jest rozwijać inne zdrowe nawyki dla optymalnego funkcjonowania płuc. Dlatego pamiętaj o następujących kwestiach:

  • Zjedz pięć mniejszych posiłków dziennie (trzy główne posiłki i dwie przekąski).
  • Ogranicz lub unikaj spożywania przetworzonej żywności w puszkach, w tym napojów, toksycznych substancji słodzących i „energetyzujących”.
  • Jeśli jesteś głodny między posiłkami, jedz orzechy, jogurt naturalny, owoce i warzywa.
  • Zwiększ spożycie witaminy C, spożywając cytrusy.
  • Nie zapomnij uzupełnić diety dużą ilością wody i regularną aktywnością fizyczną , ponieważ wzmacniają one drogi oddechowe i detoksykują płuca.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY