Liście orzecha włoskiego oferują szereg przydatnych właściwości zdrowotnych, z których może skorzystać absolutnie każdy. Wystarczy przygotować z nich odpowiedni wywar lub nalewkę.
Liście orzecha włoskiego są tak samo zdrowe jak sam owoc. Zawierają szereg witamin, glukozydów, flawonoidów, karotenoidów, a nawet olejków eterycznych, co czyni je doskonałym lekarstwem na wiele chorób i profilaktyką problemów . Według Kathy W. Warwick w celach leczniczych skórki owoców niedojrzałych i młodych owoców można stosować także, gdy są jeszcze miękkie – znane są ze swoich właściwości antyseptycznych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych. Regularne spożywanie liści poprawia także pracę naczyń krwionośnych i serca, metabolizm oraz obniża poziom cukru we krwi.
Zbiór i suszenie
Liście do suszenia należy zbierać na przełomie maja i czerwca, kiedy są już dobrze rozwinięte. Ważne jest, aby były wolne od plam i innych oznak choroby. Gdy znajdziesz orzech włoski, spróbuj oderwać liście od łodygi i wysusz je w zacienionym i przewiewnym miejscu (po wyschnięciu powinien mieć naturalnie zielony kolor). Dobrze wysuszone liście można następnie przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a gdy tylko będą gotowe, wystarczy przygotować z nich odpowiedni napar lub wywar. Może to wyglądać tak:
- Szklankę wrzącej wody (250 ml) zalać 1 łyżką rozdrobnionych suszonych liści, odczekać godzinę i odcedzić płyn.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy pić 1/3 szklanki 3 razy dziennie przed posiłkami.
Napar ten szczególnie polecany jest przy biegunkach, stanach zapalnych i krwawieniach z przewodu pokarmowego (jednak może pomóc także zewnętrznie przy chorobach skóry, np. trądziku ).
Odwar z liści orzecha włoskiego
Przygotuj jedną łyżkę suszonych liści i zalej ją 0,5 l letniej wody. Następnie podgrzewać mieszaninę przez 10 minut, nie gotując, i na koniec pozostawić do zaparzenia na 5 minut. Tak przygotowany lek można stosować do płukania jamy ustnej i dziąseł w celu leczenia bólu lub jako okład na nadpotliwość stóp i grzybicę . Jeżeli cierpisz na zapalenie węzłów chłonnych, pęcherza moczowego lub zapalenie sutka, 1 łyżkę posiekanych suszonych liści zalej pół szklanki wody i wypij 2 łyżki trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem.
Nalewka lecznicza
Weź 10 młodych zielonych orzechów włoskich (muszą być na tyle miękkie, aby można je było łatwo przekłuć widelcem), dokładnie je umyj, następnie pokrój na kawałki, włóż do szklanki, posyp 7 łyżeczkami cukru i zalej 200 ml wódki 70%. Tak przygotowaną mieszaninę pozostawić na miesiąc w szklance i codziennie potrząsać . Po upływie określonego czasu nalewkę odcedzić i rozlać do odpowiednich butelek. Stosować przy biegunce, zaburzeniach wątroby, bólach żołądka i jelit lub w celu oczyszczenia organizmu – zmieszać 40 kropli z wodą 2 do 3 razy dziennie
Ekstrakt z liści
Badania kliniczne wykazały, że ekstrakt z liści orzecha włoskiego ma wysoką skuteczność terapeutyczną w niektórych postaciach gruźlicy skóry, gruźliczym zapaleniu węzłów chłonnych i zapaleniu krtani. W medycynie tradycyjnej stosuje się je także w leczeniu gruźlicy, dny moczanowej, anemii, zmęczenia i wyczerpania, bolesnych miesiączek, chorób przenoszonych drogą płciową, chorób zapalnych przewodu pokarmowego (żołądka i jelit, biegunka), metabolicznych chorób stawów, krzywicy i przewlekłego egzemy. Ponadto działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu uchroni Cię przed każdą chorobą.