Kawa jest dla nas jako osoby dorosłej niemal integralną częścią naszych porannych rytuałów. Ale czy wiesz, że dzięki zwykłemu kakao możesz nie tylko wstać wypoczęty i pełen energii, ale także zrobić coś dla swojego zdrowia? Wymień kawę na kakao!
Po co zastępować kawę kakao?
Proszek kakaowy jest bardzo bogaty w witaminy i rzadkie minerały, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także są bardzo korzystne dla urody.
Korzyści z kakao dla naszego zdrowia:
Chociaż kakao zawiera mniej kofeiny niż kawa, uwalnia ją stopniowo i równomiernie, dzięki czemu rano poczujesz się świeżo i bez „wahań” nagłego pobudzenia i późniejszego wyczerpania.
Kakao zawiera rzadkie składniki odżywcze, które mogą wpływać na funkcje poznawcze mózgu. Poprawiają pamięć, pobudzają uwagę i koncentrację, stabilizują poziom cholesterolu we krwi, a tym samym korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia.
Kokohil – substancja, którą zawiera kakao, stymuluje wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran, blizn oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Jedna z najważniejszych właściwości kakao kryje się w substancji zwanej epikatechiną. Może chronić przed pojawieniem się różnych bardzo poważnych chorób i stanów – cukrzycy, raka, udaru i zawału serca.
Szczególnie dla kobiet po czterdziestce kakao ma bardzo korzystne działanie ze względu na bogatą zawartość magnezu, cynku i innych pierwiastków śladowych. Może łagodzić negatywne skutki menopauzy, a nawet opóźniać jej początek. Wielka szkoda, że to właśnie kobiety w tej grupie wiekowej piją go najmniej.
Udowodniono, że regularne spożywanie kakao poprawia jakość włosów, paznokci i skóry.
Kakao jest bardzo korzystne w odchudzaniu. Jeśli do słodzenia kakao użyjesz stewii lub miodu zamiast cukru, uzyskasz dużą pomoc w odchudzaniu. Napój kakaowy może na długo zaspokoić i stłumić uczucie głodu.
Latem filiżanka kakao jest szczególnie korzystna. Picie go rano może uchronić Cię przed poparzeniem słonecznym. Kakao zawiera barwnik melaninę, który pochłania szkodliwe promieniowanie i chroni skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV.
Kakao wzmacnia system odpornościowy i może chronić nas przed infekcjami i chorobami. Ponadto poprawia nastrój, witalność i samopoczucie. Dzięki bogatej podaży mikroelementów i witamin jest zdecydowanie najlepszym wyborem na rozpoczęcie dnia.
Przepis na najlepsze kakao
Składniki:
2 szklanki mleka (najlepiej migdałowego, dzięki czemu kakao smakuje jeszcze lepiej)
1 i ½ łyżki kakao w proszku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego goździka
Szczypta soli
Miód lub stewia do słodzenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i umieścić na ogniu. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.
Zdejmujemy z ognia i możemy zacząć pic ten wspaniały napój.
Twoje zdrowie! :-)