Strona głównaZdrowieZaskakujący powód, dla którego warto zamienić poranną kawę na filiżankę kakao -...

Zaskakujący powód, dla którego warto zamienić poranną kawę na filiżankę kakao – wyjątkowy przepis

Kawa jest dla nas jako osoby dorosłej niemal integralną częścią naszych porannych rytuałów. Ale czy wiesz, że dzięki zwykłemu kakao możesz nie tylko wstać wypoczęty i pełen energii, ale także zrobić coś dla swojego zdrowia? Wymień kawę na kakao!

[quads id=8]

Po co zastępować kawę kakao?

Proszek kakaowy jest bardzo bogaty w witaminy i rzadkie minerały, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także są bardzo korzystne dla urody.

[quads id=10]

Korzyści z kakao dla naszego zdrowia:

Chociaż kakao zawiera mniej kofeiny niż kawa, uwalnia ją stopniowo i równomiernie, dzięki czemu rano poczujesz się świeżo i bez „wahań” nagłego pobudzenia i późniejszego wyczerpania.

Kakao zawiera rzadkie składniki odżywcze, które mogą wpływać na funkcje poznawcze mózgu. Poprawiają pamięć, pobudzają uwagę i koncentrację, stabilizują poziom cholesterolu we krwi, a tym samym korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia.

[quads id=9]

Kokohil – substancja, którą zawiera kakao, stymuluje wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran, blizn oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Jedna z najważniejszych właściwości kakao kryje się w substancji zwanej epikatechiną. Może chronić przed pojawieniem się różnych bardzo poważnych chorób i stanów – cukrzycy, raka, udaru i zawału serca.

[quads id=5]

Szczególnie dla kobiet po czterdziestce kakao ma bardzo korzystne działanie ze względu na bogatą zawartość magnezu, cynku i innych pierwiastków śladowych. Może łagodzić negatywne skutki menopauzy, a nawet opóźniać jej początek. Wielka szkoda, że ​​to właśnie kobiety w tej grupie wiekowej piją go najmniej.

Udowodniono, że regularne spożywanie kakao poprawia jakość włosów, paznokci i skóry.

[quads id=4]

Kakao jest bardzo korzystne w odchudzaniu. Jeśli do słodzenia kakao użyjesz stewii lub miodu zamiast cukru, uzyskasz dużą pomoc w odchudzaniu. Napój kakaowy może na długo zaspokoić i stłumić uczucie głodu.

Latem filiżanka kakao jest szczególnie korzystna. Picie go rano może uchronić Cię przed poparzeniem słonecznym. Kakao zawiera barwnik melaninę, który pochłania szkodliwe promieniowanie i chroni skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV.

[quads id=3]

Kakao wzmacnia system odpornościowy i może chronić nas przed infekcjami i chorobami. Ponadto poprawia nastrój, witalność i samopoczucie. Dzięki bogatej podaży mikroelementów i witamin jest zdecydowanie najlepszym wyborem na rozpoczęcie dnia.

Przepis na najlepsze kakao

Składniki:

[quads id=7]

2 szklanki mleka (najlepiej migdałowego, dzięki czemu kakao smakuje jeszcze lepiej)

1 i ½ łyżki kakao w proszku

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

¼ łyżeczki mielonego goździka

Szczypta soli

Miód lub stewia do słodzenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i umieścić na ogniu. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.

Zdejmujemy z ognia i możemy zacząć pic ten wspaniały napój.

Twoje zdrowie! :-)

Zobacz Też: