ZdrowieSprawdź dlaczego warto zawsze mieć kardamon pod ręką

Sprawdź dlaczego warto zawsze mieć kardamon pod ręką

Kardamon to przyprawa o lekko słodkim smaku i aromacie przypominającym miętę. Od stuleci jest powszechnie stosowany w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Kardamon warto włączyć do zdrowej diety nie tylko ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, ale także jeśli chcesz schudnąć.

Kardamon, zdaniem dietetyczki i pielęgniarki Lizzie Streit, pomaga w usuwaniu nadmiaru tłuszczu głównie z brzucha, który dla wielu osób podczas odchudzania jest szczególnie problematycznym obszarem.

Ale to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć kardamon do swojej regularnej diety, obok owoców i warzyw.

Obniża wysokie ciśnienie krwi

Kardamon zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.

Działa również moczopędnie i usuwa nadmiar wody zatrzymanej w organizmie. Proces ten powoduje również obniżenie ciśnienia krwi.

Ochrona przed chorobami przewlekłymi

Choroby przewlekłe powstają na skutek długotrwałego stanu zapalnego w organizmie.

Przeciwutleniacze znajdujące się w kardamonie nie tylko chronią komórki przed uszkodzeniem, ale także zapobiegają stanom zapalnym.

Zawiera związki przeciwzapalne, które mogą zwalczać stany zapalne spowodowane niewłaściwą dietą bogatą w tłuszcze i cukier.

Wsparcie trawienia z kardamonem

Kardamon był używany od wieków jako środek wspomagający trawienie. Najczęściej dodawany był do mieszanek przyprawowych na nudności i wymioty.

Jego najlepszą właściwością trawienną jest zdolność leczenia wrzodów żołądka.

badaniu przeprowadzonym na myszach wykazano, że ekstrakt z kardamonu jest skuteczniejszy niż powszechnie stosowany lek na wrzody.

Świeży oddech i dezynfekcja jamy ustnej

Jedząc kardamon, będziesz miał przyjemny, świeży oddech o zapachu mięty. Ma to związek ze zdolnością kardamonu do zwalczania stanów zapalnych i bakterii, w tym przypadku szczególnie przeciwko bakteriom w jamie ustnej.

Osłabia także bakterie odpowiedzialne za próchnicę zębów . Chociaż potrzebne są dalsze badania na ludziach, można założyć, że kardamon może być dobrym składnikiem higieny jamy ustnej.

Jak włączyć kardamon do swojej diety

Kardamon można dodawać do wielu potraw. Dobrze komponuje się z ryżem, owocami morza, sałatkami i kurczakiem. Może poprawić smak napojów. Można połączyć ją z herbatą lub spróbować pysznej kawy z kardamonem .


Najnowsze

Popularne

Najnowsze