Herbata jest uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Zarówno zielona herbata, jak i czarna herbata są wytwarzane z liści rośliny Camellia sinensis. Kluczową różnicą między nimi jest to, że czarna herbata jest fermentowana, a zielona nie.
Aby zrobić czarną herbatę liście są najpierw zwijane, a następnie wystawiane na działanie powietrza w celu zainicjowania procesu fermentacji. Ta reakcja powoduje, że liście stają się ciemnobrązowe i umożliwiają wzrost i intensyfikację smaków.
Z drugiej strony zielona herbata jest suszona w sposób naturalny, aby zapobiec fermentacji, a zatem jest o wiele jaśniejsza niż czarna herbata. W tym artykule przedstawiono badania dotyczące zielonej i czarnej herbaty, aby ustalić, która z nich jest zdrowsza.
Wspólne korzyści zielonej i czarnej herbaty
Podczas gdy zielona i czarna herbata różnią się mogą zapewniać te same korzyści zdrowotne.
Chronią Twoje serce
Zarówno zielona, jak i czarna herbata są bogate w grupę ochronnych przeciwutleniaczy zwanych polifenolami. Jeszcze dokładniej oba zawierają flawonoidy, podgrupę polifenoli.
Różnią się one jednak rodzajem i ilością flawonoidów. Na przykład zielona herbata zawiera znacznie większą ilość 3-galusanu epigallokatechiny (EGCG), podczas gdy czarna herbata jest bogatym źródłem teaflawin.
Uważa się, że flawonoidy w zielonej i czarnej herbacie chronią twoje serce. Picie co najmniej trzech filiżanek czarnej herbaty może zmniejszyć ryzyko chorób serca o 11%.
Mogą zwiększyć funkcję mózgu
Zielona i czarna herbata zawierają kofeinę, znany środek pobudzający. Zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż czarna – około 35 mg kofeiny na 230 ml zielonej herbaty, w porównaniu do 39-109 mg na tę samą porcję czarnej herbaty.
Kofeina stymuluje twój układ nerwowy, pomaga także w uwalnianiu poprawiających nastrój neuroprzekaźników, takich jak dopamina i serotonina. W rezultacie kofeina może zwiększyć czujność, nastrój, czas reakcji.
Zielone i czarne herbaty zawierają również aminokwas L-teaninę, której nie ma w kawie. Uważa się, że L-teanina przenika przez barierę krew-mózg i wyzwala uwalnianie hamującego neuroprzekaźnika w mózgu zwanego kwasem gamma-aminomasłowym (GABA). Jednocześnie promuje uwalnianie hormonów poprawiających nastrój dopaminy i serotoniny.
Zielona herbata
Zielona herbata jest doskonałym źródłem silnego przeciwutleniacza – 3-galusanu epigallokatechiny (EGCG).
Zielona herbata zawiera inne polifenole, takie jak katechina i kwas galusowy. Jednak EGCG jest uważany za najpotężniejszy i prawdopodobnie odpowiedzialny za wiele korzyści zdrowotnych zielonej herbaty.
Oto lista możliwych korzyści z EGCG w zielonej herbacie:
- Rak: Badania z użyciem probówek wykazały, że EGCG w zielonej herbacie może hamować namnażanie się komórek rakowych i powodować śmierć komórek rakowych.
- Choroba Alzheimera: EGCG może być w stanie zmniejszyć szkodliwe działanie płytek amyloidowych, które narastają u pacjentów z chorobą Alzheimera.
- Anty-zmęczenie: Badanie wykazało, że myszy spożywające napój zawierający EGCG zamiast wody przedłużyły czas pływania przed wyczerpaniem.
- Ochrona wątroby: Wykazano, że EGCG zmniejsza rozwój stłuszczenia wątroby u myszy na diecie wysokotłuszczowej.
- Przeciwdrobnoustrojowy: ten przeciwutleniacz może powodować uszkodzenia ścian komórkowych bakterii, a nawet może zmniejszać przenoszenie niektórych wirusów.
- Uspokojenie: może oddziaływać z receptorami w twoim mózgu, aby mieć uspakajający wpływ na twoje ciało.
Czarna herbata
Teaflawiny to grupa polifenoli, które występują w czarnej herbacie. Powstają podczas procesu fermentacji i stanowią 3-6% wszystkich polifenoli w czarnej herbacie. Teaflawiny wydają się oferować wiele korzyści zdrowotnych – wszystkie związane z ich zdolnością przeciwutleniającą.
Te polifenole mogą chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i mogą wspierać naturalną produkcję antyoksydantów w organizmie. Co więcej mogą być odpowiedzialne za ochronę serca i naczyń krwionośnych.
Teaflawiny mogą zmniejszać ryzyko tworzenia się płytki w naczyniach krwionośnych poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i zwiększenie dostępności tlenku azotu, co pomaga w rozszerzeniu naczyń krwionośnych.
Mogą nawet promować rozkład tłuszczu i zostały zalecane jako potencjalna pomoc w zarządzaniu otyłością. W rzeczywistości teaflawiny w czarnej herbacie mogą mieć taką samą zdolność przeciwutleniającą jak polifenole w zielonej herbacie.
Którym powinieneś pić?
Zielona i czarna herbata mają podobne korzyści. Chociaż różnią się one składem polifenoli, mogą wywierać ten sam korzystny wpływ na funkcję naczyń krwionośnych. Większość badań wskazuje, że zielona herbata ma silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż czarna herbata. Ale jedno z badań wykazało, że zielone i czarne herbaty wykazywały równie skuteczne zdolności antyoksydacyjne.
Chociaż obie zawierają kofeinę , czarna ma zwykle jej więcej, co jest lepszym wyborem dla ludzi wrażliwych na ten środek pobudzający. Ponadto zielona herbata zawiera więcej L-teaniny, aminokwasu, który uspokaja i może zrównoważyć działanie kofeiny.
Ale jeśli szukasz kofeiny, która nie jest tak mocna jak ta w kawie, czarna herbata może być świetnym rozwiązaniem dla Ciebie.
Należy pamiętać, że obie zawierają garbniki, które mogą wiązać się z minerałami i zmniejszać ich zdolność wchłaniania. Dlatego też najlepiej spożywać herbatę między posiłkami.
Zielona herbata kontra czarna herbata podsumowanie
Zielona i czarna herbata mają podobne korzyści dla zdrowia, w tym dla serca i mózgu.
Ich profile przeciwutleniaczy różnią się. Zielona herbata może mieć mocniejsze przeciwutleniacze, dowody naukowe nie faworyzują jednej herbaty w stosunku do drugiej. Obie zawierają stymulującą kofeinę i L-teaninę, która ma działanie uspokajające. Prawdą jest, że obie są doskonałym dodatkiem do diety.