ZdrowieZioła i przyprawy na nadciśnienie: zwalcz chorobę naturalnie

Zioła i przyprawy na nadciśnienie: zwalcz chorobę naturalnie

Wszyscy wiemy, że walka z ciśnieniem krwi polega na dobrych nawykach żywieniowych i zmianach zdrowego stylu życia. Ale co, jeśli powiemy Ci, że odpowiednia kombinacja przypraw i ziół może podnieść tę walkę na kolejny poziom?

Zgadza się, te dodatki kuchenne, które wzmacniają smak i uderzają w twoje jedzenie, mogą również wiele zrobić dla twojego zdrowia. Ich zdolność do kontrolowania wysokiego ciśnienia krwi znajduje się na szczycie listy.

Oto niektóre zioła i przyprawy, które możesz włączyć do swojej codziennej rutyny, aby kontrolować problem z ciśnieniem krwi. Podczas gdy niektóre mogą być pozyskiwane bezpośrednio ze spiżarni, inne są wspierane przez alternatywne leki i powinny być dostępne w sklepach ziołowych.

Skonsultuj się z lekarzem lub doświadczonym specjalistą ziołowym przed użyciem środków ziołowych w celu rozwiązania problemu wysokiego ciśnienia krwi – nie tylko podadzą ci dawkę, ale także uwzględnią inne aspekty specyficzne dla twojego przypadku.

1. Tymianek

Aromatyczny tymianek nie tylko sprawia, że ​​twoje jedzenie jest pyszne, ale także działa na ciśnienie krwi, gdy go spożywasz! Eksperci sugerują, że tymianek pomaga rozluźnić mięśnie gładkie i ściany naczyń krwionośnych. Ale jest coś więcej. Jak wykazało jedno badanie na zwierzętach, nie tylko poprawiło ciśnienie krwi, ale także spowodowało znaczną poprawę zmian biochemicznych i uszkodzenie tętnic związanych z nadciśnieniem.

2.Bazylia

Bazylia od wieków jest polecana w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia problemów z sercem. Jej zastosowanie jest teraz poparte również badaniami naukowymi. Badania na zwierzętach wykazały, że bazylia może obniżać poziom hormonów endoteliny-1 i angiotensyny-II, które są związane z wysokim ciśnieniem krwi.

3. Hibiskus

Czy wiesz, że filiżanka ciemnoczerwonej herbaty z hibiskusa może pomóc Ci kontrolować ciśnienie krwi? Wykonana z suszonych płatków kwiatu hibiskusa, herbata ma cierpki, kwaśny smak. W jednym badaniu, gdy osoby z łagodnym nadciśnieniem piły herbatę z hibiskusa (3 porcje po 240 ml dziennie) przez 6 tygodni, ich poziom ciśnienia krwi poprawił się.

4. Czosnek

Ten wzmacniacz smaku może również obniżyć ciśnienie krwi. Czosnek zawiera związek o nazwie alliina, który jest przekształcany w allicynę po zmiażdżeniu lub posiekaniu. Allicyna może hamować angiotensynę II, hormon powodujący zwężenie naczyń krwionośnych.

Poszerz naczynia krwionośne i obniż ciśnienie krwi za pomocą czosnku. Po prostu dodaj kilka ząbków zmiażdżonego czosnku do swoich potraw.

5. Kardamon

Kardamon, powszechnie stosowany w kuchni skandynawskiej, bliskowschodniej i indyjskiej, ma pozytywny wpływ na nadciśnienie. W jednym badaniu spożywanie 1,5 g tej przyprawy dwa razy dziennie przez 12 tygodni było w stanie znacznie obniżyć ciśnienie krwi u uczestników z nadciśnieniem.

Związek zwany 1,8-cineolem obecny w kardamonie może tłumaczyć ten korzystny efekt; inne składniki, takie jak limonen, mircen i terpinolen mogą również mieć dodatkowy efekt.

6. Imbir

Imbir to kolejna przyprawa, która ma szereg korzyści leczniczych, a jedną z nich jest obniżenie ciśnienia krwi. Imbir może działać, pomagając w blokowaniu zależnych od napięcia kanałów wapniowych. Pomaga to poprawić krążenie krwi i łagodzi wysokie ciśnienie krwi. Dodaj imbir do sałatek, zup i innych potraw, aby doświadczyć jego dobroczynnych efektów.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze