Wszyscy wiemy, że walka z ciśnieniem krwi polega na dobrych nawykach żywieniowych i zmianach zdrowego stylu życia. Ale co, jeśli powiemy Ci, że odpowiednia kombinacja przypraw i ziół może podnieść tę walkę na kolejny poziom?
Zgadza się, te dodatki kuchenne, które wzmacniają smak i uderzają w twoje jedzenie, mogą również wiele zrobić dla twojego zdrowia. Ich zdolność do kontrolowania wysokiego ciśnienia krwi znajduje się na szczycie listy.
Oto niektóre zioła i przyprawy, które możesz włączyć do swojej codziennej rutyny, aby kontrolować problem z ciśnieniem krwi. Podczas gdy niektóre mogą być pozyskiwane bezpośrednio ze spiżarni, inne są wspierane przez alternatywne leki i powinny być dostępne w sklepach ziołowych.
Skonsultuj się z lekarzem lub doświadczonym specjalistą ziołowym przed użyciem środków ziołowych w celu rozwiązania problemu wysokiego ciśnienia krwi – nie tylko podadzą ci dawkę, ale także uwzględnią inne aspekty specyficzne dla twojego przypadku.
1. Tymianek
Aromatyczny tymianek nie tylko sprawia, że twoje jedzenie jest pyszne, ale także działa na ciśnienie krwi, gdy go spożywasz! Eksperci sugerują, że tymianek pomaga rozluźnić mięśnie gładkie i ściany naczyń krwionośnych. Ale jest coś więcej. Jak wykazało jedno badanie na zwierzętach, nie tylko poprawiło ciśnienie krwi, ale także spowodowało znaczną poprawę zmian biochemicznych i uszkodzenie tętnic związanych z nadciśnieniem.
2.Bazylia
Bazylia od wieków jest polecana w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia problemów z sercem. Jej zastosowanie jest teraz poparte również badaniami naukowymi. Badania na zwierzętach wykazały, że bazylia może obniżać poziom hormonów endoteliny-1 i angiotensyny-II, które są związane z wysokim ciśnieniem krwi.
3. Hibiskus
Czy wiesz, że filiżanka ciemnoczerwonej herbaty z hibiskusa może pomóc Ci kontrolować ciśnienie krwi? Wykonana z suszonych płatków kwiatu hibiskusa, herbata ma cierpki, kwaśny smak. W jednym badaniu, gdy osoby z łagodnym nadciśnieniem piły herbatę z hibiskusa (3 porcje po 240 ml dziennie) przez 6 tygodni, ich poziom ciśnienia krwi poprawił się.
4. Czosnek
Ten wzmacniacz smaku może również obniżyć ciśnienie krwi. Czosnek zawiera związek o nazwie alliina, który jest przekształcany w allicynę po zmiażdżeniu lub posiekaniu. Allicyna może hamować angiotensynę II, hormon powodujący zwężenie naczyń krwionośnych.
Poszerz naczynia krwionośne i obniż ciśnienie krwi za pomocą czosnku. Po prostu dodaj kilka ząbków zmiażdżonego czosnku do swoich potraw.
5. Kardamon
Kardamon, powszechnie stosowany w kuchni skandynawskiej, bliskowschodniej i indyjskiej, ma pozytywny wpływ na nadciśnienie. W jednym badaniu spożywanie 1,5 g tej przyprawy dwa razy dziennie przez 12 tygodni było w stanie znacznie obniżyć ciśnienie krwi u uczestników z nadciśnieniem.
Związek zwany 1,8-cineolem obecny w kardamonie może tłumaczyć ten korzystny efekt; inne składniki, takie jak limonen, mircen i terpinolen mogą również mieć dodatkowy efekt.
6. Imbir
Imbir to kolejna przyprawa, która ma szereg korzyści leczniczych, a jedną z nich jest obniżenie ciśnienia krwi. Imbir może działać, pomagając w blokowaniu zależnych od napięcia kanałów wapniowych. Pomaga to poprawić krążenie krwi i łagodzi wysokie ciśnienie krwi. Dodaj imbir do sałatek, zup i innych potraw, aby doświadczyć jego dobroczynnych efektów.