To co jesz może mieć duży wpływ na twoje samopoczucie, praktycznie wszystko w twoim ciele zależy od twoich wyborów żywieniowych. Osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów powinny zapewnić sobie zdrową i zrównoważoną dietę.
W dzisiejszym artykule chcemy podzielić się niektórymi z najmądrzejszych wyborów żywieniowych, które możesz wprowadzić do swojej diety i dlaczego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
Zrównoważona dieta
Podejmowanie decyzji o właściwym spożywaniu posiłków może przynieść korzyści każdemu, szczególnie osobom cierpiącym na niektóre choroby, takie jak zapalenie stawów. Powinieneś codziennie dodawać do swojej diety:
- Warzywa
- Owoce
- Fasolę
- Pieczywo pełnoziarniste
- Białko łatwo wchłaniane
Osoba z objawami zapalenia stawów powinna upewnić się, że pobiera odpowiednią ilość błonnika z jedzenia. Truskawki i płatki owsiane zawierają dużo błonnika w małej porcji.
Jeśli przechodzisz przez bóle i stany zapalne dobrym pomysłem jest spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która ma właściwości podobne do aspiryny, ibuprofenu i tym podobnych.
Zażywanie od trzech do czterech łyżek oliwy z oliwek daje takie same efekty przeciwzapalne jak 200 mg leków przeciwbólowych dostępnych bez recepty. Czosnek w zmniejsza również stan zapalny mięśni i stawów, zwiększając jednocześnie spożycie przeciwutleniaczy, które mają wiele korzystnych efektów.
Nasiona sezamu zawierają duże dawki selenu (ludzie z artretyzmem mają zwykle niższy poziom tego związku).
Witamina D to kolejny ważny składnik odżywczy, który zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, szczególnie u kobiet. Może również wzmacniać układ odpornościowy i zapobiegać utracie gęstości kości.
Najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. 15 minut naświetlania promieniami słońca dziennie jest dobre dla ciebie (o ile unikasz promieni słonecznych w najbardziej niebezpiecznych godzinach, między 11 a 15). Znajdziesz również witaminę D w zbożach.
Co powinno się jeść, jeśli masz objawy zapalenia stawów?
- Ciecierzyca
- Owies
- Jęczmień
- Soja
- Ziemniaki
- Szpinak
- Brokuły
- Orzechy (zwłaszcza migdały i pistacje)
- Brązowy ryż
Czy są jakieś pokarmy, które powodują stany zapalne w stawach?
Oczywiście, że są. Dlatego ludzie, którzy już cierpią na zapalenie stawów powinni bardzo uważać na to, co jedzą. Kurczaki i kiełbasy zawierają substancje, które mogą powodować stan zapalny po wchłonięciu do krwioobiegu. Kwasy omega-6 znajdujące się w żółtkach jaj, fast foodach i smażonych pokarmach mogą również powodować zwiększone stany zapalne.
Badania pokazują, że ludzie, którzy spożywają więcej kwasów tłuszczowych omega-6 (zamiast kwasów omega-3) odczuwają bardziej negatywny wpływ na ich stan, ponieważ obrzęk jest bardziej widoczny i bolesny.
Kwasy tłuszczowe i objawy zapalenia stawów
Chociaż omega-6 nie jest dokładnie zalecany, warto spożywać więcej kwasów tłuszczowych omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i pomagają smarować stawy, łagodząc ból.
Jedną z najlepszych opcji o wysokiej zawartości kwasów omega-3 jest siemię lniane. Możesz zmiażdżyć te nasiona i posypać nimi sałatki, dodać je do zup i soków. Uważaj jednak na kontrolę porcji, ponieważ mogą one powodować efekt przeczyszczający i blokować wchłanianie niektórych leków.
Pomagają również w zapobieganiu krzepnięcia krwi, więc jeśli bierzesz również aspirynę lub inne środki rozrzedzające krew dobrze jest najpierw porozmawiać z lekarzem.
Ryby są doskonałym źródłem tego typu kwasów. Najbardziej znane są ryby zimnowodne, w tym:
- Łosoś
- Sardynki
- Tuńczyk
- Dorsz
- Makrela
Nie tylko są one naturalnymi sposobami zwalczania stanów zapalnych, ale także łagodzą objawy zapalenia stawów.
Kiedy spożywasz kwasy tłuszczowe omega-3 zauważysz pozytywną zmianę komfortu wykonywania codziennych czynności. Możesz nawet odkryć, że możesz robić nowe rzeczy, których wcześniej nie mogłeś (np. Wiązanie butów). Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają również ryzyko wystąpienia zawału serca wraz z innymi problemami związanymi z chorobami sercowo-naczyniowymi, oprócz wysokiego ciśnienia krwi.
Nowoczesna dieta zachodnia jest często uboga w ten składnik odżywczy, ale ma wysoką zawartość kwasów omega-6. Dlatego wiele osób, które żyją w tych krajach cierpi na artretyzm.
Gdzie jeszcze można uzyskać kwasy tłuszczowe omega-3?
Nasiona Chia mają najwyższe stężenie tych kwasów tłuszczowych. Innymi dobrymi źródłami są sacha inchi (rodzaj orzecha ziemnego pochodzącego z Peru, a także nasiona dyni (ponad 40%).
Uważaj podczas jedzenia orzechów włoskich i oleju rzepakowego, ponieważ zawierają one dużo kwasów tłuszczowych omega-3, ale mają również wysoką zawartość kwasów omega-6. Z tego powodu nie są zalecane dla osób cierpiących na objawy zapalenia stawów.