ZdrowieZłota dobra serwatka: Regeneruje wątrobę, pomaga przy wielu innych dolegliwościach

Złota dobra serwatka: Regeneruje wątrobę, pomaga przy wielu innych dolegliwościach

Serwatka jest bardzo przydatnym pokarmem, który oferuje szereg korzyści zdrowotnych i ochronę przed poważnymi chorobami. Możesz go dostać zarówno w postaci płynnej, jak i sproszkowanej.

Serwatka to bardzo pożyteczny pokarm, który kiedyś był uważany za paszę dla zwierząt – dziś przez wielu ekspertów uważany jest za doskonały środek do regeneracji wątroby.

Jednak ten nieoceniony skarb wspomaga również serce, układ pokarmowy. Jej regularne spożywanie powinien zatem rozważyć absolutnie każdy, kto dba o swoje zdrowie.

Nieocenione białka

Chociaż na pierwszy rzut oka serwatka może nie wyglądać apetycznie, ten klarowny, żółtawy płyn ma wiele zastosowań.

Wszystko to głównie dzięki nowoczesnym technologiom, które umożliwiają ekstrakcję z niego frakcji białek serwatkowych, które uznawane są za najcenniejsze i najbogatsze składniki odżywcze dla człowieka.

Wspierają układ sercowo-naczyniowy, a także biorą udział w regulacji ciśnienia krwi – według niektórych badań zmniejszają nawet ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy.

Jednak ich zwiększone spożycie pomoże Ci również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, który jest jednym z największych czynników ryzyka chorób serca i innych problemów.

Kolejnym unikalnym białkiem serwatkowym jest laktoferyna, która ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Do innych ciekawych zalet tego wyjątkowego składnika należą również:

  • wsparcie funkcjonowania układu nerwowego,
  • pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy,
  • wspomaganie leczenia chorób wątroby, w tym marskości,
  • łagodzenie objawów dny moczanowej,
  • wsparcie leczenia wrzodów żołądka.

Serwatka jest również źródłem witamin A i C, witamin z grupy B, żelaza, fosforu, jodu, magnezu, wapnia i potasu, które są innymi przydatnymi pierwiastkami pełniącymi integralną rolę w organizmie człowieka.

Jednak większość korzyści uzyskasz tylko wtedy, gdy włączysz ją do swojej regularnej diety.

Serwatka w płynie, a serwatka w proszku?

W większości przypadków serwatkę można znaleźć w postaci płynnej, jednak dzięki nowoczesnym technologiom ten wyjątkowy pokarm można teraz otrzymać również w proszku.

W w tej formie stanowi między innymi podstawę wielu suplementów diety dla sportowców. Kolejną zaletą postaci proszkowej jest fakt, że ma bardzo długi okres przydatności do spożycia, czego nie można powiedzieć o serwatce w postaci płynnej.

Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że serwatka w postaci proszku zawiera mniejszą ilość białka, ponieważ część z nich pod wpływem ciepła rozkłada się – dotyczy to również innych składników aktywnych, dlatego większość ekspertów zaleca spożywanie jej w postaci płynnej.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze