Strona głównaZdrowieZłoty napój, który znacząco obniża poziom cukru we krwi po posiłkach

Złoty napój, który znacząco obniża poziom cukru we krwi po posiłkach

cukrzyca herbata z rumianku

CUKRZYCA typu 2 to przewlekła choroba, w której poziom cukru we krwi grozi przytłoczeniem organizmu. Na szczęście wykazano, że złoty napój znacznie obniża poziom cukru we krwi po posiłku.

Trzustka wydziela hormon zwany insuliną, a podstawową rolą tego procesu jest regulacja poziomu cukru we krwi. Jeśli jednak masz cukrzycę typu 2, mechanizm ten nie działa prawidłowo. Wynik? Niesforny poziom cukru we krwi, który nieleczony może powodować wszelkiego rodzaju komplikacje.

Irańskie badania wykazały, że poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta po jedzeniu, ale można go unormować, pijąc herbatę z rumianku.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition wykazało, że picie trzech filiżanek herbaty z rumianku dziennie może poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi (cukru) u osób z cukrzycą typu 2.

Naukowcy z Tabriz University of Medical Sciences mieli na celu zbadanie, w jaki sposób działanie herbaty z rumianku wpłynie na kontrolę glikemii i poziom przeciwutleniaczy u pacjentów typu 2.

Przeciwutleniacze to substancje chemiczne, które chronią lub opóźniają uszkodzenie komórek. Zrekrutowano sześćdziesięciu czterech uczestników z cukrzycą typu 2, z których wszyscy byli w wieku od 30 do 60 lat.

Przez osiem tygodni pili herbatę rumiankową trzy razy dziennie bezpośrednio po posiłkach. Grupa kontrolna również stosowała tę procedurę, ale zamiast tego piła wodę.

Grupa stosująca herbatę z rumianku miała znacząco obniżony poziom HbA1c i insuliny w surowicy, a także znacznie zwiększyła całkowitą zdolność antyoksydacyjną w porównaniu z grupą kontrolną, donosi Diabetes.co.uk.

Termin HbA1c odnosi się do hemoglobiny glikowanej. Rozwija się, gdy hemoglobina, białko w czerwonych krwinkach, które przenosi tlen w całym organizmie, łączy się z glukozą we krwi, ulegając „glikacji”.

Naukowcy biorący udział w badaniu doszli do wniosku, że herbata z rumianku może być przydatna w zmniejszaniu czynników ryzyka cukrzycy.

Dodali: „Krótkotrwałe przyjmowanie herbaty rumiankowej ma korzystny wpływ na kontrolę glikemii i stan antyoksydacyjny u pacjentów z cukrzycą typu 2”.

Ogólne wskazówki dotyczące obniżenia poziomu cukru we krwi

Zasadniczo powinieneś unikać pewnych węglowodanów, ponieważ węglowodany są szybko rozkładane przez organizm i powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.

Pokarmy węglowodanowe, które są szybko rozkładane przez organizm i powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, mają wysoki indeks glikemiczny (GI).

Żywność o wysokim IG obejmuje:

  • Cukier i słodka żywność
  • Słodkie napoje gazowane
  • Chleb pszenny
  • Ziemniaki
  • Biały ryż.

Zobacz Też: