Kiedy jesteś nowy w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia, jedną z pierwszych rad, które często słyszysz, jest stosowanie diety organicznej.
Jednak w obliczu wysokich cen i faktu, że pestycydy ingerują dosłownie w każdy element konwencjonalnej produkcji, lepiej mówić o spożywaniu żywności organicznej, niż to robić.
Jednak naukowcy z Uniwersytetów Kalifornijskich w Berkeley i San Francisco doszli niedawno do przełomowego wniosku, który powinien być powodem, aby na zawsze pożegnać się z powszechnymi owocami i warzywami.
Odkryli, że nawet tydzień po spożyciu żywności organicznej poziom toksyn w organizmie drastycznie spadł.
Co wykazało badanie
W badaniu wzięły udział cztery rodziny z różnych środowisk, które przez sześć dni spożywały żywność konwencjonalną, a następnie żywność ekologiczną lub bio przez kolejne sześć dni.
Badając ich mocz przed i po diecie czysto organicznej, naukowcy odkryli ogromny spadek zawartości pestycydów w ich organizmach . Pestycydy w diecie są często powiązane z całą gamą problemów, takich jak nowotwory, brak równowagi hormonalnej czy zaburzenia nerwowe.
Najbardziej oszałamiającym wynikiem ich badań był spadek o 95% poziomu toksyny zwanej malationem, którą powiązano z uszkodzeniem mózgu u dzieci.
„Obecnie standardem jest rolnictwo stosujące pestycydy. Możemy jednak zmienić ten system . Nauka wyraźnie pokazuje, że możemy uprawiać wystarczającą ilość żywności nawet bez pestycydów” – stwierdził współautor badania i starszy naukowiec zaangażowany w badania żywności organicznej w organizacji Friends of the Earth.
„Musimy się organizować, podnosić głos, żądać od naszych przywódców wyjścia z cienia i naciskać na rzecznictwo, badania i politykę, aby stworzyć system, w którym żywność ekologiczna będzie dostępna dla wszystkich”.
Klein i jej współpracownicy skupili się głównie na wykrywaniu, a nie skutkach zdrowotnych spożywania żywności organicznej. Badania skupiające się na wynikach zdrowotnych często wymagają czasu i zasobów.
Więcej odkryć
Ostatnio jednak doszło do kilku przełomowych odkryć.
W niedawnym francuskim badaniu wykazano aż do 25% redukcję zachorowań na nowotwory po włączeniu do diety większej ilości żywności organicznej/bio. W innym badaniu powiązano ten rodzaj diety z poprawą wskaźników płodności.
Oprócz redukcji niebezpiecznych toksyn w organizmie przejście na dietę organiczną może również poprawić zdrowie planety. Rolnictwo ekologiczne zanieczyszcza mniej wody, wspiera różnorodność biologiczną, chroni jakość gleby i jest ogólnie bardziej zrównoważone w dłuższej perspektywie.
„Żywność ekologiczna działa. Mamy już rozwiązanie. A jednak wiele osób w całym kraju nadal nie ma dostępu do żywności organicznej lub nie może sobie na nią pozwolić. To niedopuszczalne. Wszyscy mamy prawo do żywności pozbawionej toksycznych pestycydów” – dodał Klein.
Jej ulubione wskazówki, jak sobie pozwolić na dietę organiczną, obejmują ograniczenie mięsa – mięso jest często najdroższą częścią posiłku.
Zaleca także kupowanie mrożonek, zakupy na lokalnych targowiskach i kupowanie sezonowo.