Dna moczanowa to choroba obciążająca cały organizm, ale przede wszystkim stawy, które cierpią z powodu bolesnych stanów zapalnych. Na szczęście sami pacjenci mają w ręku kilka atutów, dzięki którym mogą choć trochę ulżyć w bólu. Które to są?
Chorobę, którą znamy pod nazwą dny moczanowej można już spotkać w zapisach z historii starożytnej. „Rządziła” wówczas głównie wśród klas bogatszych, zwłaszcza że jego rozwój wspierany był spożyciem czerwonego mięsa, na którym biedni natomiast musieli sporo oszczędzać. O co tak naprawdę chodzi?
Dna moczanowa jest chorobą zapalną spowodowaną wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi. Mężczyźni borykają się z tym znacznie częściej niż kobiety, szczególnie w starszym wieku. Jak wiarygodnie rozpoznać taką chorobę?
Jak prawidłowo się odżywiać, jeśli cierpisz na dnę moczanową? Obejrzyj ten film na YouTube:
Bóle stawów i zmęczenie
Dna objawia się głównie w stawach, które są zaczerwienione, wrażliwe na ból i obrzęk. Często osoba chora najpierw odczuwa ból w dużych palcach, jednak nie jest to regułą. Dotyczy to również większych stawów, takich jak kostki, kolana, ale także nadgarstki i tym podobne.
Jeśli jest to silniejszy atak, wówczas objawom dny moczanowej towarzyszą także gorączka, ogólne zmęczenie, a czasem nawet dreszcze. Jeśli choroba nie jest właściwie leczona, problemy nawracają u niektórych pacjentów w mniej lub bardziej regularnych odstępach czasu przez okres kilku miesięcy, u innego po kilku latach.
Zmiana jest ważna
Nawet jeśli chory z pewnością zgłosi się z powodu wspomnianych problemów do lekarza, może częściowo pomóc sobie, głównie zmieniając dietę i cały tryb życia, oczywiście na zdrowszy. Jest to ścisła dieta pozbawiona pokarmów i płynów, która sprzyja rozwojowi dny moczanowej. Jak już wspomniano, jest to przede wszystkim czerwone mięso, ale każda ilość alkoholu jest również bardzo szkodliwa.
Co więcej, wręcz przeciwnie, konieczne jest ustalenie prawidłowego i wystarczającego reżimu picia oraz, na tyle, na ile pozwala organizm, poruszanie się więcej niż dotychczas.
Jest to naprawdę konieczne, bo bez odpowiedniego dostosowania rytmu życia taki pacjent prędzej czy później może spotkać się z jeszcze poważniejszymi problemami, głównie nerkowymi czy trawiennymi, ale dna moczanowa często wiąże się też z długotrwałymi bólami mięśni i głowy , a także ewentualne zwyrodnienie stawów.
Jedzenie, które przynosi ulgę
Na szczęście w życiu codziennym spotykamy pokarmy, które w naturalny sposób łagodzą objawy dny. Choć miłośnicy mięsa mogą nie być z tego powodu zbyt zadowoleni, to jednak dominują w nim warzywa i owoce. Dnę przynajmniej częściowo złagodzi częstsze spożywanie truskawek, pomarańczy, bananów, awokado, a może kiwi, gruszek i jagód, ale pomocne będą także soki warzywne i owocowe (ale nie soki słodzone).
Osoby chore powinny włączyć do swojej diety także gotowane ziemniaki, seler czy duszoną lub gotowaną marchewkę, a także rośliny strączkowe, które stanowią dla organizmu odpowiedni i nieszkodliwy substytut białka zwierzęcego. Odpowiednie są również produkty mleczne i produkty pełnoziarniste.
Woda, woda mineralna i zioła
Jeśli jednoznacznie zakazaliśmy spożywania alkoholu pacjentom cierpiącym na dnę moczanową, może być dla nich satysfakcjonująca wiedza, że z kolei herbata i kawa to napoje, które pomogą złagodzić ich problemy.
W tym celu trzeba oczywiście pamiętać o odpowiedniej podaży innych płynów, najlepiej wody, alkalicznej wody mineralnej oraz herbat ziołowych. Do tych celów pamiętajmy, że odpowiedni będzie na przykład mniszek lekarski, pokrzywa, ziele dziurawca czy krwawnik pospolity.
Stres nie pomaga…
Dna moczanowa, zwana także „chorobą królów”, właśnie dlatego, że pojawia się, gdy w organizmie pojawia się nadmiar puryn, które odkładają się podczas spożywania dużej ilości białka zwierzęcego, towarzyszy ludzkości do dziś.
Teraz objawia się to między innymi wszechobecnym stresem i zanieczyszczonym środowiskiem. Dlatego też starajmy się nie dodawać do niego więcej niż jest to konieczne i zapobiegajmy jego występowaniu prowadząc zdrowy tryb życia.