Nazywana również niebieską kukurydzą wywodzi się z tego samego gatunku jak żółta kukurydza, ale z tą różnicą, że zawiera organiczny związek cyjanidynę.
Fioletowa kukurydza jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne, a także zapobiega rakowi.
Korzyści zdrowotne fioletowej kukurydzy
1. Ma właściwości przeciwnowotworowe
Naukowcy z Ohio State University przeprowadzili badania na podstawie fioletowej kukurydzy, w których ustalono, że antocyjany w tym warzywie podawane in vitro są w stanie zabić nawet do 20% komórek nowotworowych.
Niewątpliwie jest to jedna z głównych zalet fioletowej kukurydzy.
2. Zwalczać otyłość
Badania prowadzone na Uniwersytecie w Doshisha w Japonii wykazały, że fioletowa kukurydza posiada potężne właściwości, jeśli chodzi o zwalczanie otyłości.
3. Mocne właściwości przeciwzapalne
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Tokai Gakuen w Japonii wykazały, że antocyjany obecne w fioletowej kukurydzy mają wspaniałe właściwości przeciwzapalne, a wszystko to za sprawą naturalnego barwnika jaki występuje w tym warzywie.
Poza wszystkimi zaletami fioletowej kukurydzy, można wyróżnić jeszcze jej poboczne właściwości zdrowotne:
- Obniża cholesterol i ciśnienie krwi
- Walczy z cukrzycą
- Obniża poziom cukru we krwi