Ananas jest dobrze znanym składnikiem diety bogatej w błonnik. Oprócz zawartości włókien, osoby dbające o zdrowie są również pod wrażeniem różnorodnych właściwości.
Jedną z jego najważniejszych jest jego zdolność zapobiegawcza w odniesieniu do zarażenia się niektórymi chorobami związanymi z rakiem, szczególnie tymi zlokalizowanymi w gruczołach sutkowych, odbytnicy lub okrężnicy.
Co znajdziesz w ananasach?
Przede wszystkim możesz znaleźć duże ilości błonnika w ananasach. Istnieje również wiele witamin, kwasów organicznych i soli mineralnych. Ale najważniejszą rzeczą, jaką można znaleźć w ananasach, jest specjalny kompozyt, który działa jak enzym, znany jako bromelaina.
Co to jest bromelaina i jak może pomóc naszemu organizmowi?
Bromelaina jest naturalnym kompozytem i może być ekstrahowana z owoców ananasa. Ma podstawową funkcję w leczeniu chorób związanych z niektórymi rodzajami nowotworów, a także zapewnia efekty przeciwnowotworowe.
W jednym badaniu, w którym porównywano działanie bromelainy z lekiem stosowanym do chemioterapii, 5-fluorouracylem odkryto, że zgodnie z analizami przeprowadzonymi na zwierzętach działanie przeciwnowotworowe bromelainy przewyższyło działanie 5-fluorouracylu.
Przeprowadzono również dyskusję, w której 5-fluoracyl zamiast polepszać stan życia pacjenta działa wręcz przeciwnie, atakuje cały organizm bez oddzielania komórek rakowych i innych komórek immunologicznych, które są zdrowe. Dlatego może powodować zatrucie innych komórek i enzymów.
Z drugiej strony bromelaina będąc naturalnym kompozytem ma właściwości dzięki, którym zabija komórki nowotworowe bez wpływu na inne zdrowe komórki.
Bromelaina jako enzym
Chociaż mówienie o enzymach i ich wprowadzaniu do krwiobiegu wydaje się być tak skomplikowane, mówienie o bromelainie pomoże ci zrozumieć, dlaczego ten enzym jest tak potrzebny dla kogoś kto ma komórki rakowe. Bromelaina jest enzymem, który trawi białka (proteolityczne) i przenosi je do krwi i układu limfatycznego, gdzie wspierają resztę ciała.
Kwestia enzymów i spożywanie żywności, która je zawiera pozostaje tajemnicą w świecie medycyny naukowej. Udało im się jednak udowodnić, że działają. Nie tylko enzymy występujące w organizmie, ale również enzymy spożywane w żywności są skuteczne i są stosowane w leczeniu prostych problemów, takich jak urazy sportowe i te bardziej skomplikowane, takie jak choroby serca, choroby kości i omawiana kwestia: rak.
Nasze rekomendacje…
Pamiętaj, aby być bardzo konsekwentnym w swoich terapiach oraz procesach i zmianach zachodzących w komórkach i ciele. Enzymy pomagające w walce z rakiem występują nie tylko w ananasach. Możesz także pomóc sobie spożywając pokarmy zawierające witaminę C, ekstrakt z kurkumy i/lub ekstrakt z buraków.
Poza tym ważne jest, aby mieć zbilansowaną dietę, spożywać surowe pokarmy, które zmniejszają obowiązek organizmu do wytwarzania enzymów. Dzięki temu nasz organizm będzie mógł być wykorzystany do ważniejszych procesów fizjologicznych.
Zapamiętaj
Przede wszystkim sięgnij po opcje naturalne. W twoich komórkach nie będzie lepszego efektu niż to co wytwarzają naturalne kompozyty. Enzymy ananasowe mogą uratować życie.