Czosnek zawiera środek dezynfekujący organizm, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, które są porównywalne do najlepszych antybiotyków, dodatkowo kiedy będziesz go spożywać na pusty żołądek efekt będzie znacznie silniejszy!
Czosnek bardzo często jest dodawany do różnych potraw, ale też zalecany przez ekspertów do zwiększania odporności organizmu, mając dodatkowo wiele innych korzyści zdrowotnych.
Ale co się dzieje, kiedy jeść czosnek na czczo?
Naukowcy odkryli, że spożywanie czosnku na czczo zwiększa jego skuteczność jako naturalnego antybiotyku.
Dzieje się tak dlatego, że bakterie występujące w naszym organizmie są wykrywane znacznie szybciej i nie mogą się obronić przed silnymi właściwościami czosnku.
Czosnek zawiera około 400 aktywnych składników i jest bogaty w witaminy i minerały: adenozyny, allicyny, aminokwasy, błonnik, tłuszcze roślinne, witaminę A, B1 i B2 oraz C, żelazo, enzymy, olejki eteryczne, jod, potas, wapń selen, siarkę i fosfor.
Czosnek zawiera środek dezynfekujący, właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze porównywalne do najlepszych antybiotyków.
Najważniejszym składnikiem jest allicyna w czosnku, której właściwości są o wiele lepsze niż działanie efektu aspiryny.
Regularne spożywanie czosnku pobudza krążenie i ułatwia przepływ krwi, obniża ciśnienie krwi i ilość tłuszczu we krwi, chroni przed chorobami serca.
Jest to doskonały przeciwutleniacz i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.