Marchew uważa się za jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest także uniwersalna, ponieważ może być jedzona ugotowana, surowa lub w postaci soku.
10 Korzyści zdrowotnych soku z marchwi:
1. Zwiększa odporność
Picie jednego kieliszka soku z marchwie dziennie pomaga w zwiększaniu odporności. Pomaga zwalczać organizmowi wolne rodniki, chroni przed szkodliwymi wirusami, bakteriami i stanami zapalnymi.
Sok z marchwi zawiera również witaminy i minerały, takie jak K, B6, fosfor i potas, które przyczyniają się do wzmocnienia układu nerwowego oraz poprawy zdrowia kości i mózgu.
2. Cholesterol i poziom cukru we krwi
Sok z marchwi doskonale utrzymuje na odpowiednim poziomie cholesterol i cukier we krwi, wynika to z zawartości potasu.
3. Oczyszcza wątrobę
Sok z marchwi pomaga w odtruwa i oczyszczaniu wątroby. Regularne spożywanie soku z marchwi może pomóc w usuwaniu toksyn z wątroby.
Krwiobieg nie może pozbyć się z ciała wszystkich toksyn przez nerki. Muszą być one usuwane tez przez skórę, sok z marchwi pomaga w tym procesie.
4. Świecąca skóra
Przeciwutleniacze i minerały obecne w soku z marchwi przyczyniają się do zapobiegania degradacji komórek, dzięki temu nasz skóra wygląda młodziej i jest zdrowsza.
Te składniki pomagają również chronić skórę przed wysuszeniem, poprawiają koloryt skóry i zmniejszają przebarwienia i blizny.
5. Wzmocnienie Kości
Sok z marchwi zawiera witaminę K, która przyczynia się do procesu budowy białka w organizmie. Wspiera ona także wiązania, co powoduje szybsze gojenie, zwłaszcza jeśli doszło do złamania kości.
6. Przyśpieszenie metabolizmu
Sok z marchwi zawiera fosfor co znacząco zwiększa tempo przemiany materii w organizmie, zapewniając optymalne wykorzystanie energii i przyczynia się do zmniejszenia bólu po treningu. Ponadto sok z marchwi jest naładowany dużą ilością witaminy B kompleks, która pomaga w rozkładaniu tkanki tłuszczowej, glukozy i białka, co pomaga w budowaniu mięśni i utracie wagi.
7. Zdrowa jama ustna
Marchew zawiera składniki odżywcze, które pomagają poprawić odporność, w tym zdolność organizmu do zwalczania bakterii, które powstają w naszej jamie ustnej i bezpośrednio działają na nasze zęby i dziąsła. Niektóre minerały w marchwi mają właściwości antybakteryjne co pomaga zapobiegać próchnicy.
8. Ochrona przed rakiem
Badania wykazały, że w 100 g marchwi jest około 9% witaminy C, 5% witaminy B6 i 33% witaminy A, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
9. Zdrowe serce
Chcąc utrzymać zdrowe serce ważne jest, aby uzyskać odpowiednią ilość snu, aktywności fizycznej oraz zmniejszyć poziom stresu, dodatkowo to wszystko musi być zrównoważone z odpowiednią i zdrową dietą.
Marchew, która jest wspaniałym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy przyczynia się do utrzymania zdrowego serca.
10. Zdrowie oczu
Marchew zawiera luteinę, beta-karoten i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na zdrowie oczu. Szklanka posiekanych marchewek zapewnia 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych niezbędnych do ochrony wzroku
Sok z marchwi
Składniki:
2 szklanki wody
2 szklanki posiekanej marchewki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka świeżego, pokrojonego imbiru
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Połączyć wszystkie składniki w blenderze
2. Pij i żyj zdrowo!