Powszechnie wiadomo, że ocet jabłkowy ma wiele zalet zdrowotnych i od dawna jest stosowany w leczeniu zaburzeń trawienia, w zmniejszaniu dolegliwości stawowych i pomaga schudnąć.
Miód ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające i może skutecznie leczyć zgagę, ponieważ ma zdolność pokrywania ścian żołądka. Ponadto miód może łagodzić ból gardła.
Połączenie tych dwóch składników może pomóc w chorobach skóry, problemach z nadwagą, niskim poziomie energii, bólach stawów, obrzękach, problemach z trawieniem i nieświeżym oddechem.
Dlaczego ta kombinacja jest tak korzystna?
Miód ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, które może wyeliminować wszystkie toksyczne substancje z organizmu i zmniejszyć obrzęki w stawach.
Miód ma właściwości alkalizujące i ma zdolność regulowania poziomu pH w organizmie. Ponadto zmniejsza kwasowość, która występuje w wyniku nadmiernego spożycia przetworzonej żywności i alkoholu. Ponadto ten naturalny środek może normalizować bicie serca.
Upewnij się, że zawsze używasz ekologicznego, wysokiej jakości miodu i sprawdzaj, czy nie ma miąższu w occie jabłkowym, który znajduje się na dnie butelki.
Składniki:
- 1 łyżeczka miodu organicznego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
Przygotowanie i spożywanie:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Powstałą mieszaninę spożywaj rano, 20 do 30 minut przed śniadaniem.
Uwaga: Nadmierne spożycie octu jabłkowego może zmniejszyć gęstość kości i obniżyć poziom potasu w organizmie.
Zaleca się również skonsultowanie się z lekarzem przed przyjęciem mieszanki miodu i octu, szczególnie jeśli pacjent ma cukrzycę, ma problemy z sercem lub przyjmuje jakiekolwiek leki.