Jeśli prowadzisz stresujący i szybki tryb życia, spożywając przy tym duże ilości niezdrowej żywności i napojów Twój organizm może być narażony na różnego rodzaju choroby.
Dzieje się tak dlatego, że pH w organizmie ma odczyn kwaśny,a w takim środowisku bardzo łatwo rozwijają się infekcje, stany zapalne, brakuje nam energii i mogą wystąpić nudności.
Dlatego ten napój jest zalecany dla osób, które doświadczają stanów zapalnych, problemów z trawieniem, mają bóle mięśni, stawów.
DLACZEGO napój z octu jabłkowego i miodu?
Ocet jabłkowy zawiera witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, witaminę C. Zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych sodu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.
Miód zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę i kwas pantotenowy.
JAK PRZYGOTOWAĆ NAPÓJ
Składniki:
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w wysokiej szklance, możesz dodać więcej wody, jeśli masz problemy z przełknięciem tego napoju.
Stosowanie:
Pij co najmniej 20 minut przed śniadaniem na czczo.
Ostrzeżenie: Duże ilości octu jabłkowego mogą zakłócać działanie leków moczopędnych, przeczyszczających. Porozmawiaj z lekarzem przed spożyciem tego sok.
Oto kilka korzyści zdrowotnych:
Eliminuje zapalenie stawów
Wspomaga trawienie i usuwa zaparcia
Obniża poziom złego cholesterolu
Obniża ciśnienie krwi
Pomaga przy odchudzaniu
Łagodzi ból gardła
Zwiększa energię
Eliminuje nieświeży oddech
Zmniejsza stan zapalny