Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do potraw południowoazjatyckich, a jej popularność stale rośnie na całym świecie ze względu na wiele właściwości pobudzających zdrowie.
Jednak tylko nieliczni wiedzą, że jej codzienna konsumpcja poprawia stan zdrowia wątroby i mózgu. Ta przyprawa jest powszechnie stosowana w leczeniu chorób wątroby od wieków w krajach azjatyckich.
Naukowcy odkryli, że kurkuma jest niezwykle pomocna ze względu na silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejsza uszkodzenia wątroby, które powstały w wyniku marskości (bliznowacenie wątroby), przedawkowania żelaza, etanolu, wysokiego poziomu toksyczności oraz chorób wątroby (takich jak cholestaza). Jej aktywny składnik, kurkumina zmniejsza ryzyko raka wątroby.
Ostatnie badania wykazały, że kurkuma poprawia, także funkcję mózgu. Kurkumina hamuje gromadzenie się płytek beta-amyloidowych, które są jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera, zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby o 40%.
Ponadto jej właściwości przeciwzapalne zmniejszają szkody spowodowane zapaleniem i czynnikami utleniającymi. Inne badania potwierdziły również, że ta cudowna przyprawa jest również pomocna w leczeniu depresji.
Woda z kurkumą:
Składniki:
1/4 łyżeczki kurkumy
1-2 szklanki wody
Sposób przygotowania i spożywanie:
Najpierw doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurkumę i gotuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Warto pic tak przygotowaną wodę każdego dnia rano na czczo.