Zobacz co się dzieje w wątrobie, gdy pijesz wodę z kurkumą

Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do potraw południowoazjatyckich, a jej popularność stale rośnie na całym świecie ze względu na wiele właściwości pobudzających zdrowie.

Jednak tylko nieliczni wiedzą, że jej codzienna konsumpcja poprawia stan zdrowia wątroby i mózgu. Ta przyprawa jest powszechnie stosowana w leczeniu chorób wątroby od wieków w krajach azjatyckich.

Naukowcy odkryli, że kurkuma jest niezwykle pomocna ze względu na silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejsza uszkodzenia wątroby, które powstały w wyniku marskości (bliznowacenie wątroby), przedawkowania żelaza, etanolu, wysokiego poziomu toksyczności oraz chorób wątroby (takich jak cholestaza). Jej aktywny składnik, kurkumina  zmniejsza ryzyko raka wątroby.

Ostatnie badania wykazały, że kurkuma poprawia, także funkcję mózgu. Kurkumina hamuje gromadzenie się płytek beta-amyloidowych, które są jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera, zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby o 40%.

Ponadto jej właściwości przeciwzapalne zmniejszają szkody spowodowane zapaleniem i czynnikami utleniającymi. Inne badania potwierdziły również, że ta cudowna przyprawa jest również pomocna w leczeniu depresji.

Woda z kurkumą:

Składniki:

1/4 łyżeczki kurkumy

1-2 szklanki wody

Sposób przygotowania i spożywanie:

Najpierw doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurkumę i gotuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Warto pic tak przygotowaną wodę każdego dnia rano na czczo.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

10 ziół wspomagających proces odchudzania

Przyrost masy ciała i otyłość są problemem dla wielu osób. Dla niektórych może to być stała walka, a efekty nie są zawsze pozytywne.Genetyka i fluktuacje...

Czy znasz fioletową kukurydzę? Poznaj jej potężne korzyści zdrowotne!

Nazywana również niebieską kukurydzą wywodzi się z tego samego gatunku jak żółta kukurydza, ale z tą różnicą, że zawiera organiczny związek cyjanidynę.Fioletowa kukurydza jest silnym przeciwutleniaczem, ma...

Ten syrop zwiększy liczbę krwinek czerwonych i poprawi morfologię krwi

Czy wiedziałeś, że niska liczba czerwonych krwinek w organizmie może objawiać się brakiem energii i ciągłym zmęczenie. Możesz poprawić ten stan poprzez spożywanie następującego naturalnego syropu.Składniki:...

Przedwczesna menopauza: niepokojące objawy i możliwe przyczyny

Zaprzestanie miesiączki u kobiety nazywa się menopauzą. Brak okresów przez 12 kolejnych miesięcy można medycznie zdefiniować jako menopauzę. Idealnie wskazuje to koniec okresu płodnego...

Najlepsze 4 naturalne leki na cofające się dziąsła

Cofanie się dziąseł jest nie tylko bolesne, ale także potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia jamy ustnej. Warunek ten objawia się lukami między zębami, a linią dziąseł,...

Niesamowite zalety spożywania soku z aloesu przed śniadaniem

Większość zna zalety i właściwości aloesu wpływające pozytywnie na naszą skórę, ale czy wiedzieliście, że tą roślinę można także stosować jako lek. Ta roślina okazała się tak...