Zgaga jest niewygodnym objawem, który wynika z nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego, pojawia się po zjedzeniu pewnych pokarmów lub dużym wysiłku.
Obejmuje uczucie pieczenia, które przechodzi od brzucha do gardła. Kwasy mają tendencję do powrotu do przełyku z powodu osłabienia zwieraczy, które powinny temu zapobiec.
Chociaż jest to stan sporadyczny i w większości przypadków jest łagodny, dla niektórych osób staje się on chronicznym i nawracającym problemem.
Wraz z uczuciem pieczenia mogą wystąpić inne objawy, takie jak odbijanie i ostry ból w klatce piersiowej, który można nawet pomylić z bólami, które sygnalizują atak serca.
Na szczęście istnieją pewne naturalne środki, które dzięki swoim właściwościom skutecznie kontrolują zgagę, nie powodując niepożądanych efektów ubocznych.
1. Kryształy aloesu i miód
Kryształy znalezione w liściach aloesu mają właściwości trawienne i przeciwzapalne, które mogą przyczyniać się do kontrolowania objawów zgagi.
Wraz z właściwościami miodu tworzą środek przeciw nadkwasocie, który również reguluje pH żołądka, zmniejsza również stan zapalny podrażnionej wyściółki.
Składniki
- 1 liść aloesu
- 2 łyżeczki miodu (15 g)
Przygotowanie
- Wyodrębnij kryształy z liści aloesu i wymieszaj je z 2 łyżeczkami miodu.
- Pij sok po zjedzeniu dużego posiłku lub przy pierwszych oznakach zgagi.
- Należy pamiętać, że aloes ma łagodny efekt przeczyszczający, więc nie zaleca się go spożywać w dużych ilościach.
2. Płatki owsiane
Płatki owsiane to kolejny składnik zobojętniający kwas, który szybko łagodzi zgagę.
Zawierają włókno i przeciwutleniacze, które po przyswojeniu przez organizm równoważą pH żołądka i zmniejszają wydzielanie kwasów.
Pomagają również w kontroli poziomów cholesterolu, substancji, która może wpływać na refluks kwasu, gdy jest obecny w nadmiarze.
Składniki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 2 łyżki płatków owsianych (20 g)
Przygotowanie
- Podgrzać szklankę wody. Gdy się zagotuje dodaj dwie łyżki płatków.
- Pozostaw w temperaturze pokojowej na jedną godzinę, a następnie odcedź i wypij.
- Powtarzaj do 3 razy dziennie.
3. Napar imbirowo-miodowy
Korzeń imbiru zawiera silne związki trawienne, które pomagają blokować nadmierne wytwarzanie kwasu żołądkowego i aktywność bakterii H. Pylori.
Jego aktywny związek, gingerol ma właściwości przeciwzapalne i uspokajające, które pomagają kontrolować pieczenie i podrażnienie spowodowane tym problemem.
Składniki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 łyżka startego startego korzenia imbiru (10 g)
- Miód
Przygotowanie
- Podgrzej szklankę wody. Gdy się zagotuje dodaj łyżkę startego korzenia imbiru.
- Pozostaw do zaparzenia na małym ogniu przez dwie minuty.
- Dodaj łyżkę miodu(po ostygnięciu) i wypij, gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zgagi.
4. Świeży sok jabłkowy
Świeży sok jabłkowy jest jednym z najskuteczniejszych środków przeciw stanom zapalnym spowodowanym kwasicą żołądkową.
Jego alkaliczność i związki przeciwzapalne pomagają kontrolować podrażnienie żołądka i przełyku.
Składniki
- 5 jabłek
- 1 łyżka miodu (7,5 g)
Przygotowanie
- Przepuść jabłka przez sokowirówkę i wymieszaj sok z łyżką miodu.
- Pij, gdy zauważysz pierwsze oznaki zgagi lub po zjedzeniu drażniących pokarmów.
5. Sok z ziemniaków
Naturalny sok ziemniaczany ma właściwości trawienne, które pomagają kontrolować produkcję kwaśnych soków żołądkowych.
Jego działanie uspokajające zmniejsza pieczenie w górnej części brzucha, a także neutralizuje kwasy, które docierają do przełyku.
Składniki
- 1 ziemniak
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
Przygotowanie
- Upewnij się, że ziemniaki, których używasz nie mają czarnych plam lub zielonych części, ponieważ mogą zawierać toksyczne substancje.
- Zetrzyj ziemniaka i wyodrębnij sok za pomocą drobnego sitka.
- Weź dwie łyżki naturalnego soku i wymieszaj z pół szklanki letniej wody.
- Pij w małych łykach, gdy doświadczasz pieczenia.
Jak widać, te środki zaradcze są proste w przygotowaniu, a ich składniki są bardzo łatwe do zdobycia.