Zobacz jak złagodzić zgagę dzięki tym naturalnym lekom
Oceń ten post

Zgaga jest niewygodnym objawem, który wynika z nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego, pojawia się po zjedzeniu pewnych pokarmów lub dużym wysiłku.

Zobacz jak złagodzić zgagę dzięki tym naturalnym lekom

Obejmuje uczucie pieczenia, które przechodzi od brzucha do gardła. Kwasy mają tendencję do powrotu do przełyku z powodu osłabienia zwieraczy, które powinny temu zapobiec.

Chociaż jest to stan sporadyczny i w większości przypadków jest łagodny, dla niektórych osób staje się on chronicznym i nawracającym problemem.

Wraz z uczuciem pieczenia mogą wystąpić inne objawy, takie jak odbijanie i ostry ból w klatce piersiowej, który można nawet pomylić z bólami, które sygnalizują atak serca.

Na szczęście istnieją pewne naturalne środki, które dzięki swoim właściwościom skutecznie kontrolują zgagę,  nie powodując niepożądanych efektów ubocznych.



1. Kryształy aloesu i miód

Kryształy znalezione w liściach aloesu mają właściwości trawienne i przeciwzapalne, które mogą przyczyniać się do kontrolowania objawów zgagi.

Wraz z właściwościami miodu tworzą środek przeciw nadkwasocie, który również reguluje pH żołądka, zmniejsza również stan zapalny podrażnionej wyściółki.

Składniki

  • 1 liść aloesu
  • 2 łyżeczki miodu (15 g)

Przygotowanie

  • Wyodrębnij kryształy z liści aloesu i wymieszaj je z 2 łyżeczkami miodu.
  • Pij sok po zjedzeniu dużego posiłku lub przy pierwszych oznakach zgagi.
  • Należy pamiętać, że aloes ma łagodny efekt przeczyszczający, więc nie zaleca się go spożywać w dużych ilościach.

2. Płatki owsiane

Płatki owsiane to kolejny składnik zobojętniający kwas, który szybko łagodzi zgagę.

Zawierają włókno i przeciwutleniacze, które po przyswojeniu przez organizm równoważą pH żołądka i zmniejszają wydzielanie kwasów.

Pomagają również w kontroli poziomów cholesterolu, substancji, która może wpływać na refluks kwasu, gdy jest obecny w nadmiarze.

Składniki

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 2 łyżki płatków owsianych (20 g)

Przygotowanie

  • Podgrzać szklankę wody. Gdy się zagotuje dodaj dwie łyżki płatków.
  • Pozostaw w temperaturze pokojowej na jedną godzinę, a następnie odcedź i wypij.
  • Powtarzaj do 3 razy dziennie.

3. Napar imbirowo-miodowy

Korzeń imbiru zawiera silne związki trawienne, które pomagają blokować nadmierne wytwarzanie kwasu żołądkowego i aktywność bakterii H. Pylori.

Jego aktywny związek, gingerol ma właściwości przeciwzapalne i uspokajające, które pomagają kontrolować pieczenie i podrażnienie spowodowane tym problemem.

Składniki

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 łyżka startego startego korzenia imbiru (10 g)
  • Miód

Przygotowanie

  • Podgrzej szklankę wody. Gdy się zagotuje dodaj łyżkę startego korzenia imbiru.
  • Pozostaw do zaparzenia na małym ogniu przez dwie minuty.
  • Dodaj łyżkę miodu(po ostygnięciu) i wypij, gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zgagi.

4. Świeży sok jabłkowy

Świeży sok jabłkowy jest jednym z najskuteczniejszych środków przeciw stanom zapalnym spowodowanym kwasicą żołądkową.

Jego alkaliczność i związki przeciwzapalne  pomagają kontrolować podrażnienie żołądka i przełyku.

Składniki

  • 5 jabłek
  • 1 łyżka miodu (7,5 g)

Przygotowanie

  • Przepuść jabłka przez sokowirówkę i wymieszaj sok z łyżką miodu.
  • Pij, gdy zauważysz pierwsze oznaki zgagi lub po zjedzeniu drażniących pokarmów.

5. Sok z ziemniaków

Naturalny sok ziemniaczany ma właściwości trawienne, które pomagają kontrolować produkcję kwaśnych soków żołądkowych.

Jego działanie uspokajające zmniejsza pieczenie w górnej części brzucha,  a także neutralizuje kwasy, które docierają do przełyku.



Składniki

  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)

Przygotowanie

  • Upewnij się, że ziemniaki, których używasz nie mają czarnych plam lub zielonych części, ponieważ mogą zawierać toksyczne substancje.
  • Zetrzyj ziemniaka i wyodrębnij sok za pomocą drobnego sitka.
  • Weź dwie łyżki naturalnego soku i wymieszaj z pół szklanki letniej wody.
  • Pij w małych łykach, gdy doświadczasz pieczenia.

Jak widać, te środki zaradcze są proste w przygotowaniu, a ich składniki są bardzo łatwe do zdobycia.