Zobacz jak złagodzić zgagę dzięki tym naturalnym lekom

Zgaga jest niewygodnym objawem, który wynika z nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego, pojawia się po zjedzeniu pewnych pokarmów lub dużym wysiłku.

Obejmuje uczucie pieczenia, które przechodzi od brzucha do gardła. Kwasy mają tendencję do powrotu do przełyku z powodu osłabienia zwieraczy, które powinny temu zapobiec.

Chociaż jest to stan sporadyczny i w większości przypadków jest łagodny, dla niektórych osób staje się on chronicznym i nawracającym problemem.

Wraz z uczuciem pieczenia mogą wystąpić inne objawy, takie jak odbijanie i ostry ból w klatce piersiowej, który można nawet pomylić z bólami, które sygnalizują atak serca.

Na szczęście istnieją pewne naturalne środki, które dzięki swoim właściwościom skutecznie kontrolują zgagę,  nie powodując niepożądanych efektów ubocznych.

1. Kryształy aloesu i miód

Kryształy znalezione w liściach aloesu mają właściwości trawienne i przeciwzapalne, które mogą przyczyniać się do kontrolowania objawów zgagi.

Wraz z właściwościami miodu tworzą środek przeciw nadkwasocie, który również reguluje pH żołądka, zmniejsza również stan zapalny podrażnionej wyściółki.

Składniki

  • 1 liść aloesu
  • 2 łyżeczki miodu (15 g)

Przygotowanie

  • Wyodrębnij kryształy z liści aloesu i wymieszaj je z 2 łyżeczkami miodu.
  • Pij sok po zjedzeniu dużego posiłku lub przy pierwszych oznakach zgagi.
  • Należy pamiętać, że aloes ma łagodny efekt przeczyszczający, więc nie zaleca się go spożywać w dużych ilościach.

2. Płatki owsiane

Płatki owsiane to kolejny składnik zobojętniający kwas, który szybko łagodzi zgagę.

Zawierają włókno i przeciwutleniacze, które po przyswojeniu przez organizm równoważą pH żołądka i zmniejszają wydzielanie kwasów.

Pomagają również w kontroli poziomów cholesterolu, substancji, która może wpływać na refluks kwasu, gdy jest obecny w nadmiarze.

Składniki

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 2 łyżki płatków owsianych (20 g)

Przygotowanie

  • Podgrzać szklankę wody. Gdy się zagotuje dodaj dwie łyżki płatków.
  • Pozostaw w temperaturze pokojowej na jedną godzinę, a następnie odcedź i wypij.
  • Powtarzaj do 3 razy dziennie.

3. Napar imbirowo-miodowy

Korzeń imbiru zawiera silne związki trawienne, które pomagają blokować nadmierne wytwarzanie kwasu żołądkowego i aktywność bakterii H. Pylori.

Jego aktywny związek, gingerol ma właściwości przeciwzapalne i uspokajające, które pomagają kontrolować pieczenie i podrażnienie spowodowane tym problemem.

Składniki

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 łyżka startego startego korzenia imbiru (10 g)
  • Miód

Przygotowanie

  • Podgrzej szklankę wody. Gdy się zagotuje dodaj łyżkę startego korzenia imbiru.
  • Pozostaw do zaparzenia na małym ogniu przez dwie minuty.
  • Dodaj łyżkę miodu(po ostygnięciu) i wypij, gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zgagi.

4. Świeży sok jabłkowy

Świeży sok jabłkowy jest jednym z najskuteczniejszych środków przeciw stanom zapalnym spowodowanym kwasicą żołądkową.

Jego alkaliczność i związki przeciwzapalne  pomagają kontrolować podrażnienie żołądka i przełyku.

Składniki

  • 5 jabłek
  • 1 łyżka miodu (7,5 g)

Przygotowanie

  • Przepuść jabłka przez sokowirówkę i wymieszaj sok z łyżką miodu.
  • Pij, gdy zauważysz pierwsze oznaki zgagi lub po zjedzeniu drażniących pokarmów.

5. Sok z ziemniaków

Naturalny sok ziemniaczany ma właściwości trawienne, które pomagają kontrolować produkcję kwaśnych soków żołądkowych.

Jego działanie uspokajające zmniejsza pieczenie w górnej części brzucha,  a także neutralizuje kwasy, które docierają do przełyku.

Składniki

  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)

Przygotowanie

  • Upewnij się, że ziemniaki, których używasz nie mają czarnych plam lub zielonych części, ponieważ mogą zawierać toksyczne substancje.
  • Zetrzyj ziemniaka i wyodrębnij sok za pomocą drobnego sitka.
  • Weź dwie łyżki naturalnego soku i wymieszaj z pół szklanki letniej wody.
  • Pij w małych łykach, gdy doświadczasz pieczenia.

Jak widać, te środki zaradcze są proste w przygotowaniu, a ich składniki są bardzo łatwe do zdobycia.

Zobacz Też: