Strona głównaZdrowieZupa imbirowo-czosnkowa, która zwalcza infekcje, grypę i problemy z zatokami

Zupa imbirowo-czosnkowa, która zwalcza infekcje, grypę i problemy z zatokami

Według tradycyjnej medycyny chińskiej każde jedzenie ma określone właściwości, które mogą wpływać na organizm na różne sposoby. Tak więc, spożywając jedzenie dostosowane do twoich potrzeb, zrównoważysz swoje ciało i poprawisz jego funkcje życiowe.

Jednak nie wszyscy ludzie są tacy sami, dlatego ważne jest, aby podążać za cielesnymi potrzebami i wybierać odpowiednie dla siebie jedzenie.

W chłodne zimowe miesiące zmieniaj świeże letnie produkty, takie jak pomidory, ogórki na ciepłe i odżywcze produkty, takie jak ciepłe napoje, zupy, imbir, cynamon i wiele innych.

Imbir – potężna przyprawa

Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest powszechnie znany ze swojej niesamowitej zdolności do ogrzania ciała i zrównoważenia zimna w czasie zimy. Jest to szczególnie przydatne dla osób, które doświadczają objawów przeziębienia.

Dodatkowo imbir jest korzystny dla osób cierpiących na zimny wiatr. Osoby te mają dreszcze, ale nie mają gorączki, kichania i kataru z wyraźnym wodnistym śluzem.

Uwaga: jeśli cierpisz na gorączkę, gęsty żółty śluz i ból gardła upewnij się, że nie używasz imbiru, ale mięty pieprzowej.

Spożycie imbiru

Imbir spożywany w surowej postaci zapewni większość korzyści. Tak więc połącz świeży pokrojony lub tarty imbir z gorącą wodą, cytryną i miodem, aby zapobiec przeziębieniu.

Zupa imbirowa to doskonały sposób na walkę z zimowymi chorobami. Upewnij się, że masz świeży imbir, cebulę i czosnek przez całą zimę.

Zupa Imbirowa Zwalczająca Przeziębienie

Jeśli odczuwasz przeziębienie, a następnie katar, dreszcze i gorączkę przygotuj tę zupę do walki z tymi objawami.

Potrzebujesz:

3 – 5 cm kawałek cienko pokrojonego imbiru
4 średnio pokrojone zielone cebule
1-2 obrane i posiekane ząbki czosnku
6 szklanek bulionu z kurczaka

Sposób przygotowania:

Umieść cebulę, imbir, czosnek w garnku i dodaj niewielką ilość bulionu.
Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.
Dodaj resztę bulionu i gotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut.
Pij zupę przez cały dzień, a poczujesz się znacznie lepiej.

Możesz także przechowywać tę zupę przez kilka dni. Możesz dodać inne warzywa, ale upewnij się, że nie dodajesz zbyt dużo soli.

Lek w filiżance

Imbir

Wraz z mocnym i rozgrzewającym smakiem świeży imbir skutecznie zwalcza przeziębienie. Poprawi układ trawienny i leczy rozstrój żołądka, nudności i apetyt.

Czosnek

Silne właściwości przeciwbakteryjne czosnku wzmocnią układ odpornościowy.

Cebula

To silne zioło pomoże usunąć objawy przeziębienia. Możesz spożywać cebulę w postaci surowej lub gotowanej. Wzbogaci smak jedzenia i stanowi idealne połączenie z imbirem.

Zobacz Też: