Strona głównaZdrowieZupa imbirowo-czosnkowa może pomóc pokonać przeziębienie, grypę

Zupa imbirowo-czosnkowa może pomóc pokonać przeziębienie, grypę

To znowu ta pora roku, kiedy co trzecia osoba wygląda i czuje się okropnie. Kaszel, gorączka, ból głowy i przekrwienie są najczęstszymi objawami przeziębienia i grypy.

Naszym zadaniem jest zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby chronić siebie i naszych bliskich przed tymi irytującymi warunkami.

Ludzie w Internecie oszaleli na punkcie zupy, która może pomóc w walce z grypą, przeziębieniem, a nawet norowirusem. Składa się z ponad pięćdziesięciu ząbków czosnkowych i kilku innych naturalnych składników.

Czosnek jest uważany za jeden z najsilniejszych naturalnych składników, jeśli chodzi o zapobieganie wirusom i ich zwalczanie, dzięki związkowi chemicznemu zwanemu allicyną.

Jedno z badań z 2012 roku z Washington State University twierdzi, że związek znaleziony w czosnku jest sto razy silniejszy niż popularne antybiotyki, jeśli chodzi o zwalczanie chorób jelit.

Alliina w czosnku zmienia się w allicynę po zmiażdżeniu ząbków. Naukowcy uważają, że ten związek pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, jednocześnie zmniejszając ryzyko zakrzepów.

To warzywo może pomóc w zapobieganiu stwardnieniu tętnic, znanym jako miażdżyca. Zawarte w nim związki mogą pomóc w niszczeniu wirusów i bakterii wywołujących przeziębienie, grypę i ból ucha. Inne zalety czosnku obejmują łagodzenie biegunki i innych dolegliwości trawiennych.

Ludzie znają go jako skuteczny naturalny wzmacniacz odporności dzięki jego właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym , mówi dietetyk i rzeczniczka BDA (British Dietetic Association), Helen Bond.

Chociaż nadal nie jest jasne, jaki jest najlepszy sposób spożywania czosnku, aby uzyskać maksymalne korzyści, ludzie wypróbowują różne sposoby włączenia go do swojej diety.

Oto przepis na zupę czosnkową, która podbija internet.

Składniki

26 nieobranych i 26 obranych ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
2 ¼ szklanki pokrojonej cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki świeżego tymianku (posiekanego)
½ szklanki surowego imbiru
½ szklanki mleka kokosowego
Sok z cytryny
3 ½ szklanki organicznego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Umieść 26 nieobranych ząbków w szklanym naczyniu do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą. Użyj folii, aby dobrze przykryć naczynie i piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut. Gdy zobaczysz, że ząbki są delikatne i mają złoty kolor, wyjmij naczynie z piekarnika.

Pozwól ząbkom ostygnąć przed wyciśnięciem ich palcami, następnie umieść ząbki w małej misce.

Umieść masło w dużym rondlu i roztop na średnim ogniu. Następnie dodaj imbir, tymianek, cebulę i pieprz Cayenne i gotuj przez około sześć minut. Następnie dodaj prażone i surowe ząbki czosnku i gotuj przez trzy minuty.

Wlać bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut, aż do zauważenia, że ​​czosnek jest bardzo delikatny. Następnie przecieraj wszystko partiami, aż uzyskasz gładką zupę. Przenieś zupę do rondla razem z mlekiem kokosowym i zagotuj.

Przed podaniem dodaj sok z cytryny.

Nie wiemy, czy zupa czosnkowa jest w 100 procentach skuteczna w zapobieganiu przeziębieniom, grypie i norowirusowi i zwalczaniu, ale jedno jest pewne – czosnek zawiera związki zabijające wirusy, więc warto spróbować.

Zobacz Też: