Kaszel jest niewygodnym objawem, który pojawia się, gdy układ odpornościowy wykrywa wirusy i bakterie w drogach oddechowych.
Jest to mechanizm obronny, w którym wypychanie powietrza z płuc pozwala nam pozbyć się zarazków i ciał obcych, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Ogólnie rzecz biorąc chodzi o nadmierną produkcję flegmy, zatory i zapalenie gardła. Biorąc pod uwagę, że jest to powszechne podczas grypy i przeziębienia, kaszel często powoduje podrażnienie, bóle głowy i ogólne złe samopoczucie.
Dobrą wiadomością jest to, że istnieją w 100% naturalne środki, które dzięki swoim składnikom wzmacniają system odpornościowy przyspieszają regenerację organizmu i jednocześnie pozbycie się kaszlu.
Naturalny napój cebulowo-czosnkowy do zwalczania kaszlu
Ten naturalny syrop z cebuli i czosnku jest starożytnym lekarstwem o właściwościach antybiotycznych. Po spożyciu przyczynia się do zmniejszenia nasilenia kaszlu.
Wysokie stężenie środków przeciwzapalnych, wykrztuśnych i antywirusowych sprawia, że jest on skuteczny w oczyszczaniu dróg oddechowych podczas przeziębienia i grypy.
Zarówno cebula, jak i czosnek są bogate w substancję zwaną allicyną. Oprócz szczególnego smaku, allicyna nadaje im bardzo silne działanie lecznicze.
Zalety cebuli przy zwalczania kaszlu
Cebula jest jednym z najczęściej używanych warzyw w gastronomii. Dzieje się tak nie tylko ze względu na smak, który nadaje daniom, ale także ze względu na wysoką wartość odżywczą, która przynosi korzyści dla zdrowia.
Po wchłonięciu przez organizm składniki z cebuli wzmacniają układ odpornościowy i procesy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu.
Ponadto związki siarki są silnymi antybiotykami i środkami przeciwzapalnymi. Dzięki temu są idealne do leczenia dolegliwości spowodowanych przez wirusy i bakterie.
Mają również działanie mukolityczne i wykrztuśne, które są skuteczne w leczeniu kaszlu i wydalaniu flegmy.
Korzyści czosnku przy zwalczania kaszlu
Jego smak i właściwości odżywcze sprawiły, że jest to niedostrzeżony składnik diety milionów ludzi.
W tym szczególnym przypadku wyróżnia się, że jest antybiotykiem i ma działanie wykrztuśne. Przyczynia się one do eliminacji zarazków wywołujących kaszel.
Ponadto pomaga również wzmocnić układ odpornościowy poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał niszczących wirusy i bakterie .
Jak przygotować ten naturalny środek?
Ten ciepły napój z cebulą i czosnkiem jest bardzo łatwą receptą. W przeciwieństwie do innych komercyjnych produktów na kaszel nie powoduje niepożądanych skutków ubocznych.
Składniki
- 2 szklanki wody (500 ml)
- 1/2 średniej cebuli
- 2 główki czosnku
Przygotowanie
- Najpierw wlej dwie filiżanki wody na patelnię i gotuj na średnim ogniu.
- Następnie posiekaj cebulę i pokrój czosnek.
- Gdy woda się zagotuje, dodaj posiekaną cebulę i pokrojony czosnek.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 – 3 minuty.
- Po tym czasie pozostaw go w temperaturze pokojowej, aż będzie gotowy do wypicia.
Stosowanie
- Pij go zaraz po pierwszych oznakach kaszlu.
- Pij po 1/2 szklanki 3 – 4 razy dziennie w zależności od nasilenia objawów.