WYSOKI cholesterol to zgubny stan, który nieleczony toruje drogę do chorób serca. Na szczęście kilka strategii obniżania cholesterolu jest popartych nauką. Jedno z badań sugeruje, że związki znajdujące się w jednym popularnym owocu mogą obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu o 40 procent.
Wysoki poziom cholesterolu może być trudny do wychwycenia ze względu na brak objawów, ale w miarę postępu choroby mogą wystąpić powikłania. Cząsteczki tłuszczu, które charakteryzują tę chorobę są niebezpieczne, ponieważ prowadzą do gromadzenia się szkodliwej płytki w tętnicach, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Jedno z badań sugeruje, że związki znajdujące się w skórce cytrusów mogą jednak znacznie obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu nawet o 40 procent.
Według NHS: „Ponad dwie na pięć osób ma wysoki poziom cholesterolu, co naraża je na znaczne ryzyko rozwoju chorób serca”.
Jednak wyniki badań szczegółowo opisane w Science Daily zapewniają, że związki przeciwutleniające znajdujące się w skórce cytrusów „mogą obniżać wysoki poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i bez skutków ubocznych”.
Wysoki cholesterol charakteryzuje się wysokim poziomem lipoprotein o niskiej gęstości, czyli „złego” cholesterolu krążącego we krwi. Gdy cząsteczki tłuszczu przyczepiają się do ścian tętnic, powodują ich zwężenie, ograniczając przestrzeń dla przepływu krwi.
Doktor Elżbieta Kurowska, główny badacz badania i wiceprezes ds. badań w KGK Synergies w Ontario w Kanadzie, powiedziała: „Nasze badanie wykazało, że polimetoksylowane flawony (PMF) mają najsilniejsze działanie obniżające poziom cholesterolu spośród wszystkich innych flawonoidów cytrusowych.
W badaniu dodano: „Uważamy, że PMF mogą konkurować, a nawet pokonać obniżające poziom cholesterolu działanie niektórych leków na receptę, bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych”. Wyniki badania wywodzą się z modelu chomika z wysokim poziomem cholesterolu wywołanym dietą.
Naukowcy wykazali, że karmienie zwierząt pokarmem zawierającym jeden procent PMF obniżyło poziom cholesterolu LDL o 32 do 40 procent.
PMF znajdują się w różnych owocach cytrusowych, przy czym najczęściej występującą formą przeciwutleniaczy są skórki mandarynek i pomarańczy. Badanie wykazało, że związki są obiecujące jako skuteczna i naturalna alternatywa dla obniżenia poziomu cholesterolu LDL.
Opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry odkrycia wykazały również, że PMF mają wyraźne podobieństwa do wielu innych związków roślinnych występujących w owocach cytrusowych, które są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Oddzielne badania wykazały pozytywny związek między podobnymi flawonoidami, takimi jak hesperydyna, występująca w pomarańczach i naringinie z grejpfruta.
Wykazano również, że bergamotka obniża poziom cholesterolu o 29 procent, a poziom LDL o 52 procent, zgodnie z artykułem opublikowanym w Journal of Integrative Food, Nutrition and Metabolism.
Ale dr Kurowska wyjaśniła, że chociaż picie napojów cytrusowych może przynieść znaczną poprawę zdrowia, przyjmowanie PMF może być łatwiejszym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu.
Główny autor wyjaśnił, że osoba musiałaby wypić 20 lub więcej filiżanek soku pomarańczowego lub mandarynkowego, aby skorzystać z jego terapeutycznego efektu. Postawiono hipotezę, że mechanizm działania PMF polega na hamowaniu syntezy cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie.
Healthline wyjaśnia, że pomimo spożywania niewielkich ilości skórki cytryny są bardzo pożywne, a zaledwie jedna łyżka stołowa dostarcza dziewięć procent dziennej wartości witaminy C.
Wykazano, że niektóre związki znajdujące się w skórkach owoców zmniejszają ryzyko próchnicy i infekcji dziąseł, pomagając w utrzymaniu dobrego zdrowia jamy ustnej. Co więcej, D-limonen jest powiązany ze zmniejszonym ryzykiem pewnych schorzeń, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2.
Te korzyści zostały przypisane działaniu przeciwutleniającym owoców, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez zwalczanie wolnych rodników w organizmie.