Wysoki cholesterol: żywność obniżająca poziom cholesterolu o 40% – „skuteczniejsza niż niektóre leki”

WYSOKI cholesterol to zgubny stan, który nieleczony toruje drogę do chorób serca. Na szczęście kilka strategii obniżania cholesterolu jest popartych nauką. Jedno z badań sugeruje, że związki znajdujące się w jednym popularnym owocu mogą obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu o 40 procent.

[quads id=8]

Wysoki poziom cholesterolu może być trudny do wychwycenia ze względu na brak objawów, ale w miarę postępu choroby mogą wystąpić powikłania. Cząsteczki tłuszczu, które charakteryzują tę chorobę są niebezpieczne, ponieważ prowadzą do gromadzenia się szkodliwej płytki w tętnicach, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

skórki cytrusów

Jedno z badań sugeruje, że związki znajdujące się w skórce cytrusów mogą jednak znacznie obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu nawet o 40 procent.

[quads id=10]

Według NHS: „Ponad dwie na pięć osób ma wysoki poziom cholesterolu, co naraża je na znaczne ryzyko rozwoju chorób serca”.

Jednak wyniki badań szczegółowo opisane w Science Daily zapewniają, że związki przeciwutleniające znajdujące się w skórce cytrusów „mogą obniżać wysoki poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i bez skutków ubocznych”.

[quads id=9]

Wysoki cholesterol charakteryzuje się wysokim poziomem lipoprotein o niskiej gęstości, czyli „złego” cholesterolu krążącego we krwi. Gdy cząsteczki tłuszczu przyczepiają się do ścian tętnic, powodują ich zwężenie, ograniczając przestrzeń dla przepływu krwi.

Doktor Elżbieta Kurowska, główny badacz badania i wiceprezes ds. badań w KGK Synergies w Ontario w Kanadzie, powiedziała: „Nasze badanie wykazało, że polimetoksylowane flawony (PMF) mają najsilniejsze działanie obniżające poziom cholesterolu spośród wszystkich innych flawonoidów cytrusowych.

[quads id=5]

W badaniu dodano: „Uważamy, że PMF mogą konkurować, a nawet pokonać obniżające poziom cholesterolu działanie niektórych leków na receptę, bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych”. Wyniki badania wywodzą się z modelu chomika z wysokim poziomem cholesterolu wywołanym dietą.

Naukowcy wykazali, że karmienie zwierząt pokarmem zawierającym jeden procent PMF obniżyło poziom cholesterolu LDL o 32 do 40 procent.

[quads id=4]

PMF znajdują się w różnych owocach cytrusowych, przy czym najczęściej występującą formą przeciwutleniaczy są skórki mandarynek i pomarańczy. Badanie wykazało, że związki są obiecujące jako skuteczna i naturalna alternatywa dla obniżenia poziomu cholesterolu LDL.

Opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry odkrycia wykazały również, że PMF mają wyraźne podobieństwa do wielu innych związków roślinnych występujących w owocach cytrusowych, które są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

[quads id=3]

Oddzielne badania wykazały pozytywny związek między podobnymi flawonoidami, takimi jak hesperydyna, występująca w pomarańczach i naringinie z grejpfruta.

Wykazano również, że bergamotka obniża poziom cholesterolu o 29 procent, a poziom LDL o 52 procent, zgodnie z artykułem opublikowanym w Journal of Integrative Food, Nutrition and Metabolism.

Ale dr Kurowska wyjaśniła, że ​​chociaż picie napojów cytrusowych może przynieść znaczną poprawę zdrowia, przyjmowanie PMF może być łatwiejszym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu.

[quads id=7]

Główny autor wyjaśnił, że osoba musiałaby wypić 20 lub więcej filiżanek soku pomarańczowego lub mandarynkowego, aby skorzystać z jego terapeutycznego efektu. Postawiono hipotezę, że mechanizm działania PMF polega na hamowaniu syntezy cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie.

Healthline wyjaśnia, że ​​pomimo spożywania niewielkich ilości skórki cytryny są bardzo pożywne, a zaledwie jedna łyżka stołowa dostarcza dziewięć procent dziennej wartości witaminy C.

Wykazano, że niektóre związki znajdujące się w skórkach owoców zmniejszają ryzyko próchnicy i infekcji dziąseł, pomagając w utrzymaniu dobrego zdrowia jamy ustnej. Co więcej, D-limonen jest powiązany ze zmniejszonym ryzykiem pewnych schorzeń, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2.

Te korzyści zostały przypisane działaniu przeciwutleniającym owoców, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez zwalczanie wolnych rodników w organizmie.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: