Strona głównaZdrowieŻywność, która może zmniejszyć ryzyko udaru o 55%

Żywność, która może zmniejszyć ryzyko udaru o 55%

Szacuje się, że co roku około 15 milionów ludzi na świecie doznaje udaru mózgu, z czego pięć milionów zostaje trwale niepełnosprawnych. Na szczęście, jedna żywność chroniąca zdrowie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru, aż o 55 procent.

Udar mózgu jest definiowany przez NHS jako „poważny stan zagrażający życiu”, który występuje, gdy dopływ krwi do mózgu zostaje odcięty. Pierwszymi oznakami udaru są zazwyczaj niewyraźna mowa i zniekształcenie twarzy.

Na szczęście zdecydowanej większości przypadków można uniknąć, ale jeśli już do nich dojdzie, szybkie leczenie jest niezbędne do przeżycia. Wykazano, że jeden z pokarmów bogatych w przeciwutleniacz likopen obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu o połowę.

Udar można podzielić na dwie różne formy: krwotoczny i niedokrwienny. Ten ostatni jest najczęstszym typem, który wynika ze skrzepu krwi, który utknął w jednej z tętnic mózgowych. Czasami jednak skrzep może powstać wewnątrz tętnicy z powodu pęknięcia blaszki miażdżycowej wypełnionej cholesterolem.

Z drugiej strony, udar krwotoczny występuje, gdy naczynie krwionośne ulega pęknięciu lub rozerwaniu, powodując krwawienie w mózgu. Na szczęście, jedno z badań sugeruje, że pomidory mogą powstrzymać ten stan dzięki wysokiemu stężeniu likopenu.



Badanie z 2012 roku, opublikowane w czasopiśmie medycznym Amerykańskiej Akademii Neurologii, wykazało, że dieta bogata w pomidory może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia udaru.

Wyniki wspierają zalecenie, aby ludzie otrzymywali więcej niż pięć porcji owoców i warzyw dziennie, co prawdopodobnie doprowadziłoby do znacznego zmniejszenia liczby udarów na całym świecie, zgodnie z wcześniejszymi badaniami.

W badaniu przyjrzano się próbie 1,031 mężczyzn z Finlandii w wieku od 46 do 65 lat. U wszystkich uczestników zbadano poziom likopenu na początku badania, a następnie obserwowano ich przez średnio 12 lat. W sumie 67 uczestników badania doznało w tym okresie udaru mózgu.

Oceniając poziom likopenu u uczestników, badacze zauważyli, że wśród 258 mężczyzn z najniższym poziomem, 25 doznało udaru. Wśród 259 mężczyzn z najwyższymi poziomami, 11 miało udar. Jeśli chodzi o udary spowodowane zakrzepami krwi, wyniki zmieniły się drastycznie.

Osoby z najwyższym poziomem likopenu były o 59 procent mniej narażone na udar w porównaniu do tych z najniższym poziomem.

Zespół podsumował: „To prospektywne badanie pokazuje, że wysokie stężenie likopenu w surowicy, jako marker spożycia pomidorów i produktów na bazie pomidorów, zmniejsza ryzyko jakiegokolwiek udaru i udaru niedokrwiennego u mężczyzn”.

Próbki krwi badano również pod kątem poziomu antyoksydantów alfa-karotenu, beta-karotenu, alfa-tokoferolu i retinolu. Badacze nie znaleźli jednak żadnych związków między tymi przeciwutleniaczami, a ryzykiem udaru.

Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i obniżeniu poziomu szkodliwego cholesterolu LDL – dwóch czynników ryzyka udaru.

Co więcej, badania wykazały, że związek ten może hamować wytwarzanie reaktywnych form tlenu, co zmniejsza szanse na tworzenie się skrzepów krwi.

Strona głównaZdrowieŻywność, która może zmniejszyć ryzyko udaru o 55%