Ale czy dodanie octu jabłkowego do twojej diety również pomoże Ci schudnąć? W tym artykule przedstawiono badania dotyczące octu jabłkowego i odchudzania. Zawiera także wskazówki, jak włączyć ocet jabłkowy do swojej diety.

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy produkowany jest w dwuetapowym procesie fermentacji. Najpierw jabłka są cięte lub miażdżone i łączone z drożdżami, aby przekształcić ich cukier w alkohol. Po drugie, bakterie są dodawane w celu fermentacji alkoholu w kwas octowy. Tradycyjna produkcja octu jabłkowego zajmuje zwykle około miesiąca, ale niektórzy producenci znacznie przyspieszają proces, tak że zajmuje to tylko jeden dzień.

Kwas octowy jest głównym aktywnym składnikiem octu jabłkowego. Znany również jako kwas etanowy, jest związkiem organicznym o kwaśnym smaku i silnym zapachu. Około 5-6% octu jabłkowego składa się z kwasu octowego. Zawiera również wodę i śladowe ilości innych kwasów, takich jak kwas jabłkowy. Jedna łyżka stołowa (15 ml) zawiera około trzech kalorii i praktycznie nie zawiera węglowodanów.

PODSUMOWANIE:Ocet jabłkowy produkowany jest w dwuetapowym procesie fermentacji. Kwas octowy jest głównym składnikiem aktywnym.

Ma różne korzyści dla usunięcia tłuszczu

Kwas octowy jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który rozpuszcza się w organizmie w octan i wodór. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że kwas octowy w occie jabłkowym może prowadzić do utraty wagi na kilka sposobów:

  • Obniża poziom cukru we krwi: W jednym badaniu na szczurach kwas octowy poprawił zdolność wątroby i mięśni do pobierania cukru z krwi.
  • Zmniejsza poziom insuliny: W tym samym badaniu na szczurach kwas octowy zmniejszył również stosunek insuliny do glukagonu, co może sprzyjać spalaniu tłuszczu.
  • Poprawia metabolizm: inne badanie na szczurach poddanych działaniu kwasu octowego wykazało wzrost enzymu AMPK, który zwiększa spalanie tłuszczu i zmniejsza produkcję tłuszczu i cukru w ​​wątrobie.
  • Ogranicza przechowywanie tłuszczu: Leczenie otyłych szczurów z cukrzycą kwasem octowym lub octanem chroniło je przed otyłością i zwiększało ekspresję genów, które zmniejszały przechowywanie tłuszczu w brzuchu i tłuszczu w wątrobie.
  • Spala tłuszcz: Badanie na myszach karmionych dietą wysokotłuszczową wykazało znaczny wzrost liczby genów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu, co doprowadziło do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej.
  • Hamuje apetyt: inne badanie sugeruje, że octan może tłumić centra w mózgu kontrolujące apetyt , co może prowadzić do zmniejszenia spożycia pokarmu.

PODSUMOWANIE:Badania na zwierzętach wykazały, że kwas octowy może promować utratę tłuszczu na kilka sposobów. Może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, zwiększyć spalanie tłuszczu, poprawić poziom cukru we krwi i odpowiedź insulinową, a także zmniejszyć apetyt.

Ocet jabłkowy zmniejsza kaloryczność

Ocet jabłkowy, a odchudzanie

Ocet jabłkowy może powodować, że czujemy się dłużej pełni, co może zmniejszyć spożycie kalorii. W jednym badaniu na 11 osobach, którzy spożyli ocet z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów uzyskano o 55% niższą odpowiedź cukru we krwi godzinę po jedzeniu. Spożyli także o 200-275 mniej kalorii przez resztę dnia.

Oprócz działania hamującego apetyt kwasu octowego, ocet wykazuje również spowolnienie tempa, w jakim pokarm opuszcza żołądek. UWAGA: Ponieważ wykazano, że ocet przedłuża czas przebywania jedzenia w żołądku, przyjmowanie go z posiłkami może pogorszyć gastroparezę.

PODSUMOWANIE:Ocet jabłkowy pomaga promować pełnię, częściowo z powodu opóźnionego opróżniania żołądka. Może to naturalnie doprowadzić do zmniejszenia spożycia kalorii.

Czy ocet jabłkowy pomaga zmniejszyć wagę i tłuszcz?

Wyniki jednego badania na ludziach wskazują, że ocet jabłkowy ma całkiem imponujący wpływ na masę ciała i tkankę tłuszczową. W tym 12-tygodniowym badaniu 144 otyłe japońskie osoby spożywały codziennie 1 łyżkę stołową (15 ml) octu, inni 2 łyżki stołowe (30 ml) octu.

Powiedziano im, aby ograniczyli spożycie alkoholu, ale poza tym kontynuowali swoją zwykłą dietę i aktywność podczas całego badania. Osoby spożywające 1 łyżkę stołową (15 ml) octu dziennie miały następujące średnie wartości:

  • Utrata masy ciała: 2,6 kg.
  • Zmniejszenie procentowej zawartości tłuszczu w ciele: 0,7%.
  • Zmniejszenie obwodu talii: 1,4 cm.
  • Zmniejszenie triglicerydów: 26%.

To się zmieniło u tych, którzy spożywają 2 łyżki stołowe (30 ml) octu dziennie:

  • Utrata masy ciała: 3,7 kg.
  • Zmniejszenie odsetka tkanki tłuszczowej: 0,9%.
  • Zmniejszenie obwodu talii: 1,9 cm.
  • Zmniejszenie triglicerydów: 26%.

Według tego badania dodanie 1 lub 2 łyżek octu jabłkowego do diety może pomóc w zrzuceniu wagi. Może również zmniejszyć procent tkanki tłuszczowej, spowodować utratę tłuszczu z brzucha i zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.

Do tej pory jest to jedyne badanie na ludziach, które badało wpływ octu na utratę wagi. Chociaż badanie było dość duże, a wyniki są bardzo zachęcające, potrzebne są dodatkowe badania w różnych populacjach.

PODSUMOWANIE:W jednym z badań osoby otyłe, które przyjmowały 1-2 łyżki stołowe (15-30 ml) octu jabłkowego dziennie przez 12 tygodni straciły na wadze i pozbyły się części tłuszczu.

Inne właściwości zdrowotne

Ocet jabłkowy, a odchudzanie

Oprócz wspomagania odchudzania i utraty wagi ocet jabłkowy ma kilka innych zalet:

  • Obniża poziom cukru we krwi: Podczas spożywania posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów, ocet wykazuje znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi po jedzeniu.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę: W jednym badaniu z udziałem osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2 stwierdzono, że dodanie octu do posiłku bogatego w węglowodany poprawiło wrażliwość na insulinę o 34%.
  • Obniża poziom cukru we krwi na czczo: w innym badaniu z udziałem osób z cukrzycą typu 2, grupa, która zażywała ocet jabłkowy z wysokobiałkową przekąską wieczorną, dwukrotnie zmniejszyła stężenie cukru we krwi na czczo
  • Poprawia objawy PCOS: W małym badaniu kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), które przyjmowały ocet przez 90-110 dni, cztery z siedmiu kobiet wznowiło owulację, prawdopodobnie ze względu na zwiększoną wrażliwość na insulinę.
  • Obniża poziom cholesterolu: Badania na szczurach i myszach z cukrzycą wykazały, że zwiększał on cholesterol HDL („dobry”). Zmniejszyło również poziom LDL („zły”) cholesterol i triglicerydy.
  • Obniża ciśnienie krwi: Badania na zwierzętach sugerują, że ocet może obniżać ciśnienie krwi poprzez hamowanie enzymu odpowiedzialnego za zwężenie naczyń krwionośnych.
  • Zabija szkodliwe bakterie i wirusy: wykazano, że ocet zwalcza bakterie, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, w tym E. coli . Jedno z badań wykazało, że ocet zmniejszył liczbę określonych bakterii o 90%, a niektóre wirusy o 95%.

PODSUMOWANIE:Dodanie octu do diety może przynieść korzyści dla cukru we krwi, insuliny, zdrowia reprodukcyjnego i cholesterolu. Walczy również z bakteriami i wirusami.

Jak dodać ocet jabłkowy do diety

Istnieje kilka sposobów na dodanie do diety octu jabłkowego. Łatwą metodą jest użycie go z oliwą z oliwek jako sos sałatkowy. Jest to szczególnie smaczne z liściastymi warzywami, ogórkami i pomidorami. Może być również stosowany do marynowania warzyw lub można go po prostu zmieszać z wodą i wypić.

Ilość octu jabłkowego do odchudzania wynosi 1-2 łyżki stołowe (15-30 ml) dziennie, zmieszane z wodą. Najlepiej rozłożyć to na 2-3 dawki w ciągu dnia i najlepiej wypić przed posiłkami.

Zażywanie więcej niż to nie jest zalecane z powodu potencjalnie szkodliwych skutków przy wyższych dawkach. Najlepiej zacząć od 1 łyżeczki (5 ml) i zobaczyć, jak to tolerujesz. Nie należy przyjmować więcej niż 1 łyżkę stołową (15 ml) na raz, ponieważ zbyt częste przyjmowanie może powodować mdłości.

PODSUMOWANIE: 1-2 łyżki (15-30 ml) octu jabłkowego dziennie to zalecana dawka, aby uzyskać pełne korzyści utraty wagi. Najlepiej mieszać ją z wodą i pić.