Otyłość – poznaj 10 wiodących przyczyn przyrostu masy
Średnia 5 (100%) 6 głosy(ów)

Otyłość jest jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie. Jest związany z kilkoma pokrewnymi schorzeniami, zwanymi zespołami metabolicznymi. Należą do nich wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom cukru we krwi i zły profil lipidowy we krwi.

Osoby z zespołem metabolicznym są o wiele bardziej narażone na choroby serca i cukrzycę typu 2. W ciągu ostatnich dziesięcioleci wiele badań skupiało się na przyczynach otyłości oraz na sposobach zapobiegania i leczenia.

otyłość

Otyłość i siła woli

Wiele osobom wydaje się, że przyrost masy ciała i otyłość są spowodowane brakiem siły woli.

To nie do końca prawda. Chociaż przyrost masy ciała jest w dużej mierze wynikiem zachowań żywieniowych i stylu życia, niektórzy ludzie znajdują się w niekorzystnej sytuacji, jeśli chodzi o kontrolowanie swoich nawyków żywieniowych.



Chodzi o to, że przejadanie się jest napędzane przez różne czynniki biologiczne, takie jak genetyka i hormony. Niektórzy ludzie są po prostu predysponowani do przybierania na wadze.

Oczywiście ludzie mogą przezwyciężyć swoje wady genetyczne poprzez zmianę stylu życia i zachowania. Zmiany w stylu życia wymagają siły woli, poświęcenia i wytrwałości. Niemniej jednak twierdzenie, że zachowanie jest wyłącznie funkcją siły woli jest zdecydowanie zbyt uproszczone.

Nie biorą pod uwagę wszystkich innych czynników, które ostatecznie określają, co ludzie robią i kiedy to robią. Oto 10 czynników, które są wiodącymi przyczynami przybrania na wadze, otyłości i chorób metabolicznych, z których wiele nie ma nic wspólnego z siłą woli.

1. Genetyka

Otyłość ma silny składnik genetyczny. Dzieci otyłych rodziców są o wiele bardziej narażone na otyłość niż dzieci szczupłych rodziców. Nie oznacza to, że otyłość jest całkowicie z góry ustalona. To co jesz może mieć duży wpływ na to, które geny są wyrażane, a które nie.

Społeczeństwa nieuprzemysłowione szybko stają się otyłe, kiedy zaczynają jeść typową zachodnią dietę. Ich geny się nie zmieniły, ale zrobiło to środowisko i sygnały wysyłane do ich genów.

Mówiąc prościej, komponenty genetyczne wpływają na twoją podatność na przybranie na wadze. Badania nad bliźniętami jednojajowymi pokazują to bardzo dobrze.

2. Niezdrowe jedzenie

Mocno przetworzona żywność to często niewiele więcej niż wyrafinowane składniki zmieszane z dodatkami. Produkty te są zaprojektowane tak, aby były tanie, trwałe na półce i smakują tak niesamowicie dobrze, że trudno się im oprzeć.

Dzięki wytwarzaniu żywności tak smacznej, jak to tylko możliwe producenci żywności starają się zwiększyć sprzedaż. Ale także promują przejadanie się.

Większość przetworzonych produktów spożywczych w dzisiejszych czasach w niczym nie przypomina prawdziwej żywności. Są to wysoce zaawansowane produkty, zaprojektowane tak, aby przyciągać ludzi.

3. Uzależnienie od żywności

Wiele słodzonych cukrem słodyczy o wysokiej zawartości tłuszczu stymuluje centra przyjemności w mózguW rzeczywistości żywność ta jest często porównywana do powszechnie stosowanych narkotyków, takich jak alkohol, kokaina, nikotyna i konopie indyjskie.

Jedzenie to może powodować uzależnienie u osób podatnych. Ludzie ci tracą kontrolę nad swoimi zachowaniami żywieniowymi, podobnie jak ludzie walczący z uzależnieniem od alkoholu tracą kontrolę nad zachowaniem związanym z piciem.

Uzależnienie to złożony problem, który może być bardzo trudny do przezwyciężenia. Kiedy stajesz się uzależniony od czegoś, tracisz wolność wyboru i biochemia w twoim mózgu zaczyna wywoływać problemy.

4. Agresywny marketing

Producenci fast-foodów są bardzo agresywnymi marketerami. Ich taktyka może czasami stać się nieetyczna i czasami próbują sprzedawać bardzo niezdrowe produkty jako zdrową żywność.

Firmy te również przedstawiają mylące roszczenia. Co gorsze, celują w marketing skierowany specjalnie na dzieci.



W dzisiejszym świecie dzieci stają się otyłe, cukrzycowe i uzależnione od niezdrowych produktów żywnościowych na długo zanim osiągną wiek wystarczający do podejmowania świadomych decyzji dotyczących tych rzeczy.

5. Insulina

Insulina jest bardzo ważnym hormonem, który reguluje między innymi magazynowanie energii. Jedną z jej funkcji jest oznaczanie komórek tłuszczowych do przechowywania tłuszczu i trzymanie się tłuszczu, który już mają.

Zachodnia dieta sprzyja oporności na insulinę u wielu osób z nadwagą i otyłością. Podnosi poziom insuliny w całym ciele, powodując gromadzenie energii w komórkach tłuszczowych, zamiast być gotowym do użycia.

O ile rola insuliny w otyłości jest kontrowersyjna, kilka badań sugeruje, że wysokie poziomy insuliny mają przyczynową rolę w rozwoju otyłościJednym z najlepszych sposobów obniżenia poziomu insuliny jest ograniczenie prostych lub rafinowanych węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia błonnika.

Zwykle prowadzi to do automatycznej redukcji przyjmowania kalorii i bez wysiłku utraty wagi – nie potrzeba liczenia kalorii ani kontroli porcji.

6. Niektóre leki

Wiele leków farmaceutycznych może powodować efekt ubocznyNa przykład leki przeciwdepresyjne wiązano ze skromnym przyrostem masy w krótkim czasie.

Inne przykłady obejmują leki na cukrzycę i leki przeciwpsychotyczneLeki te nie zmniejszają siły woli. Zmieniają one funkcję ciała i mózgu zmniejszając tempo przemiany materii lub zwiększając apetyt.

7. Odporność na leptynę

Leptyna jest kolejnym hormonem, który odgrywa ważną rolę w otyłości. Jest produkowana przez komórki tłuszczowe, a jej poziom we krwi wzrasta wraz z większą masą tłuszczu. Z tego powodu poziomy leptyny są szczególnie wysokie u osób z otyłością.

U osób zdrowych wysoki poziom leptyny wiąże się ze zmniejszonym apetytem. Gdy działa prawidłowo, powinien powiedzieć swojemu mózgowi jak wysokie są twoje magazyny tłuszczu.

Problem polega na tym, że leptyna nie działa tak jak powinna u wielu otyłych osób, ponieważ z jakiegoś powodu nie może przekroczyć bariery krew-mózgTen stan nazywany jest opornością na leptynę i uważa się, że jest on wiodącym czynnikiem w patogenezie otyłości.

8. Dostępność żywności

Innym czynnikiem, który radykalnie wpływa na talię ludzi jest dostępność żywności, która znacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku stuleci. Jedzenie, zwłaszcza fast-foodów jest teraz naturalne. Sklepy wyświetlają kuszące potrawy, w których są najbardziej skłonne zwrócić Twoją uwagę.

Innym problemem jest to, że fast food jest często tańszy od zdrowej żywności, szczególnie w Ameryce. Niektórzy ludzie, szczególnie w biedniejszych dzielnicach nie mają nawet możliwości zakupu prawdziwych produktów spożywczych, takich jak świeże owoce i warzywa.

Sklepy w tych obszarach sprzedają tylko napoje gazowane, słodycze i przetworzone, pakowane śmieciowe produkty spożywcze . Jak to może być kwestią wyboru, jeśli się go nie ma?

9. Cukier

Cukier może być najgorszym aspektem współczesnej diety. Dzieje się tak, ponieważ cukier zmienia hormony i biochemię twojego organizmu, gdy jest spożywany w nadmiarze. To z kolei przyczynia się do przybierania na wadze.

Nadmierne spożycie fruktozy może powodować insulinooporność i podwyższony poziom insuliny. Nie powoduje również sytości w taki sam sposób jak glukozaZ tych wszystkich powodów cukier przyczynia się do zwiększonego magazynowania energii, a ostatecznie do otyłości.

10. Dezinformacja

Ludzie na całym świecie są źle poinformowani o zdrowiu i żywieniuPrzyczyn tego jest wiele, ale problem w dużej mierze zależy od tego, skąd ludzie czerpią informacje.



Wiele stron internetowych na przykład rozpowszechnia niedokładne lub nawet nieprawidłowe informacje na temat zdrowia i odżywiania. Niektóre punkty informacyjne również upraszczają lub źle interpretują wyniki badań naukowych, a wyniki często są usuwane z kontekstu.

Inne informacje mogą być po prostu nieaktualne lub oparte na teoriach, które nigdy nie zostały w pełni udowodnione. Firmy spożywcze również odgrywają ważną rolę. Niektóre promują produkty, takie jak suplementy odchudzające, które nie działają.

Strategie odchudzania oparte na fałszywych informacjach mogą wstrzymywać twoje postępy. Ważne jest, aby dobrze wybierać źródła.

Otyłość podsumowanie

Chociaż nie możesz w pełni kontrolować sposobu działania twojego ciała, możesz nauczyć się kontrolować swoje nawyki żywieniowe i zmieniać styl życia.

Dopóki nie pojawią się jakieś schorzenia, możesz kontrolować swoją wagęCzęsto wymaga to ciężkiej pracy i drastycznej zmiany stylu życia, ale wiele osób odnosi sukcesy na dłuższą metę.

Celem tego artykułu jest otwarcie ludzkich umysłów na fakt, że coś innego niż odpowiedzialność indywidualna odgrywa rolę w epidemii otyłości.

Faktem jest, że nowoczesne nawyki żywieniowe i kultura żywnościowa muszą zostać zmienione, aby móc odwrócić ten problem w skali globalnej.

Pomysł, że to wszystko spowodowane jest brakiem siły woli, jest dokładnie tym, co producenci żywności chcą, abyś uwierzył, aby mogli kontynuować marketing w spokoju.

Zobacz także:
Główny redaktor strony ZdrowePoradniki.pl, od ponad 2 lat dzieli się z Wami swoją wiedzą z zakresu zdrowia, urody, odchudzania i właściwości zdrowotnych poszczególnych składników spożywczych.

Aktualizacja: 30 sierpnia 2018