Strona głównaZdrowieNajgroźniejsza toksyna, którą jemy i to nie jest sól czy cukier

Najgroźniejsza toksyna, którą jemy i to nie jest sól czy cukier

Czy wiesz co to jest glutaminian sodu E621? Czy kiedykolwiek słyszałeś o tej substancji? Zdziwisz się, że spożywasz go codziennie, a on sieje spustoszenie w Twoim organizmie!
trucizna
Glutaminian sodu E621  jest dodatkiem, który można znaleźć w niemal wszystkich produkowanych pokarmy. Nie ma prawie żadnej restauracja w świecie, która nie korzysta z tego wzmacniacza smaku.  Jest to jedna z najbardziej szkodliwych substancji, którą spożywamy na co dzień, nawet nie wiedząc o tym!

Glutaminian sodu E621  występuje  w postaci białego, krystalicznego proszku i jest bardzo podobny do soli i cukru, można go również znaleźć w postaci ciekłej. Jest dodawany do dowolnej żywności w celu wzmocnienia smaku, zwiększa nasz apetyt oraz prowadzi do przejadania się i otyłości.
Stymuluje komórki mózgowe w taki sam sposób jak leki nie stwarzając poczucia uzależnienia, łatwo wchłania się do krwi i mózgu powodując zmiany w genach odpowiedzialnych za zmysł smaku.

Jak już wspomniano ten dodatek do żywności jest stosowany w wielu popularnych produktach spożywczych, w tym wszystkich kiełbasach, fast foodach, zupach, konserwach, daniach gotowych, piwie i wielu innych. Dopuszczalna dzienna dawka dla dorosłych wynosi 1,5 g, a dla dzieci mniej niż pół grama.

Warto wspomnieć, że ponad 200 tysięcy ton tego dodatku jest wykorzystywane corocznie na świecie. Objawy przedawkowania E621 to zawroty głowy, migrena, zaburzenia widzenia, zaburzenia równowagi hormonalnej, nudności, osłabienie, ból w klatce piersiowej.
Po raz pierwszy została odkryty w 1907 roku w Japonii przez naukowca Ikeda Kikunae, który stwierdził, że substancja ta poprawia smak potraw.

Mimo, że poprawia smak i aromat produktów spożywczych, glutaminian sodu przynosi również liczne skutki uboczne, wpływa na receptory języka sprawiając, że jedzenie jest smaczniejsze niż w rzeczywistości, dlatego ludzie bardzo często uzależniają się od żywności przetworzonej jak chipsy, słodycze, gotowe posiłki.

Zapamiętaj!

E621 jest bardzo korzystny dla producentów żywności, ponieważ nie tylko obniża koszty produkcji, ale również zwiększa sprzedaż produktów. Tak więc, następnym razem kupując żywność  sprawdź składniki i unikaj produktów zawierających E621.

Zobacz Też: