Warzywa, które powodują utratę wagi: możesz je jeść cały czas i nigdy nie przybierzesz na wadze

Czy potrzebujesz zgubić kilka zbędnych kilogramów? Włącz do swojej diety pięć rodzajów smacznych i zdrowych warzyw. Nie pożałujesz!

Im jesteś starszy, tym trudniej jest schudnąć. Na rynku dostępnych jest wiele produktów odchudzających, które obiecują cuda w ciągu kilku dni, ale zazwyczaj i tak kończą się efektem jo-jo. Terapeuci żywieniowi są zgodni co do tego, że najlepszym sposobem na osiągnięcie wymarzonej sylwetki jest dużo ruchu i zdrowa, zróżnicowana dieta, pozbawiona nadmiaru cukru, soli i chemicznych dodatków.

Naukowcy odkryli niedawno, że niektóre rodzaje warzyw o „ujemnej kaloryczności” również znacząco pomagają w utracie wagi. Są to owoce, które nie są tak bardzo kaloryczne, ale zawierają dużo błonnika, dzięki czemu organizm się poci i podczas ich trawienia uwalnia więcej energii. Oznacza to dla Ciebie tylko jedno – chudniesz nawet wtedy, gdy jesz. A jakie to warzywa?

Brokuły

Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jeżeli jednak spożywasz te warzywa, to tylko na tym zyskasz. Brokuły składają się w 90% z wody i mają niską zawartość węglowodanów, więc w ogóle nie nadwyrężą Twojego budżetu kalorycznego.

Dodatkowo jest bogaty w błonnik, który działa jak sprawdzony środek tłumiący uczucie głodu. Ponadto brokuły zawierają substancje, które pomagają lepiej odtruć organizm, usunąć toksyny dzięki czemu schudniesz.

Sprawdź to ➡ ➡  Umieszczając te 2 składniki w kawie przyspieszysz metabolizm i spalanie tłuszczu!

Cukinia

Choć na to nie wygląda, ma jeszcze mniej kalorii niż reklamowane brokuły. Zwłaszcza gdy pieczemy cukinię, jej wartość energetyczna wynosi 25 kcal/100 gramów. Co prawda samej pieczonej cukinii nie zjesz zbyt dużo, bo nie jest zbyt smaczna. Dlatego należy liczyć się z innymi składnikami, które dodadzą potrawie nie tylko smaku, ale także dodatkowych kalorii.

Zioła są najdelikatniejszym aromatem. Tymianek, rozmaryn i bazylia dobrze komponują się z cukinią. Czosnek nadaje jej również ciekawego smaku. Przed pieczeniem nie zapomnij skropić jej odrobiną oliwy z oliwek, co nada jej ciekawy śródziemnomorski smak.

Por

Ten aromatyczny „brat” cebuli cieszy się dużą popularnością wśród dietetyków. I nic dziwnego. Jest niskokaloryczny (tylko 27 kcal/100 g), działa moczopędnie i zwiększa produkcję moczu.

Warzywa zawierają również olejki eteryczne, które wspomagają trawienie, co czyni je idealnym rozwiązaniem w przypadku diet odchudzających. Por doskonale komponuje się z jajami lub produktami mlecznymi. Nadaje się do past do smarowania, zup, słonych pasztetów i dań zapiekanych.

Dynia

Zaletą tego pulchnego warzywa jest to, że zawiera dużo błonnika, manganu i karotenów, które natychmiast wywołują uczucie sytości. Można więc spokojnie zjeść „kocioł dyniowy”, a kaloryczność i tak będzie niska. Z dyni można zrobić zupę, upiec ją lub dodać do mięsa. Nadaje się również do smarowania lub sałatek.

Sprawdź to ➡ ➡  Odkryj Tajemnicę „Zasada Jednej Łyżeczki” na Smukłą Sylwetkę i Zdrowy Organizm! ?

Biała rzodkiew

Można ją jeść na surowo, gotować, piec, dusić, smażyć lub marynować w plasterkach. Choć niektórych może odstraszać jej ostry smak, wiedzcie, że to raczej zaleta, bo warzywo samo w sobie jest dobre i nie wymaga wielu przypraw. Wiadomo, że zawiera olejki eteryczne, które wspomagają trawienie. Więc skorzystaj z tego!


ZOBACZ TAKŻE