Strona głównaOdchudzanieWarzywa, które powodują utratę wagi: możesz je jeść cały czas i nigdy...

Warzywa, które powodują utratę wagi: możesz je jeść cały czas i nigdy nie przybierzesz na wadze

Czy potrzebujesz zgubić kilka zbędnych kilogramów? Włącz do swojej diety pięć rodzajów smacznych i zdrowych warzyw. Nie pożałujesz!

Im jesteś starszy, tym trudniej jest schudnąć. Na rynku dostępnych jest wiele produktów odchudzających, które obiecują cuda w ciągu kilku dni, ale zazwyczaj i tak kończą się efektem jo-jo. Terapeuci żywieniowi są zgodni co do tego, że najlepszym sposobem na osiągnięcie wymarzonej sylwetki jest dużo ruchu i zdrowa, zróżnicowana dieta, pozbawiona nadmiaru cukru, soli i chemicznych dodatków.

Naukowcy odkryli niedawno, że niektóre rodzaje warzyw o „ujemnej kaloryczności” również znacząco pomagają w utracie wagi. Są to owoce, które nie są tak bardzo kaloryczne, ale zawierają dużo błonnika, dzięki czemu organizm się poci i podczas ich trawienia uwalnia więcej energii. Oznacza to dla Ciebie tylko jedno – chudniesz nawet wtedy, gdy jesz. A jakie to warzywa?

Brokuły

Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jeżeli jednak spożywasz te warzywa, to tylko na tym zyskasz. Brokuły składają się w 90% z wody i mają niską zawartość węglowodanów, więc w ogóle nie nadwyrężą Twojego budżetu kalorycznego.

Dodatkowo jest bogaty w błonnik, który działa jak sprawdzony środek tłumiący uczucie głodu. Ponadto brokuły zawierają substancje, które pomagają lepiej odtruć organizm, usunąć toksyny dzięki czemu schudniesz.

Cukinia

Choć na to nie wygląda, ma jeszcze mniej kalorii niż reklamowane brokuły. Zwłaszcza gdy pieczemy cukinię, jej wartość energetyczna wynosi 25 kcal/100 gramów. Co prawda samej pieczonej cukinii nie zjesz zbyt dużo, bo nie jest zbyt smaczna. Dlatego należy liczyć się z innymi składnikami, które dodadzą potrawie nie tylko smaku, ale także dodatkowych kalorii.

Zioła są najdelikatniejszym aromatem. Tymianek, rozmaryn i bazylia dobrze komponują się z cukinią. Czosnek nadaje jej również ciekawego smaku. Przed pieczeniem nie zapomnij skropić jej odrobiną oliwy z oliwek, co nada jej ciekawy śródziemnomorski smak.

Por

Ten aromatyczny „brat” cebuli cieszy się dużą popularnością wśród dietetyków. I nic dziwnego. Jest niskokaloryczny (tylko 27 kcal/100 g), działa moczopędnie i zwiększa produkcję moczu.

Warzywa zawierają również olejki eteryczne, które wspomagają trawienie, co czyni je idealnym rozwiązaniem w przypadku diet odchudzających. Por doskonale komponuje się z jajami lub produktami mlecznymi. Nadaje się do past do smarowania, zup, słonych pasztetów i dań zapiekanych.

Dynia

Zaletą tego pulchnego warzywa jest to, że zawiera dużo błonnika, manganu i karotenów, które natychmiast wywołują uczucie sytości. Można więc spokojnie zjeść „kocioł dyniowy”, a kaloryczność i tak będzie niska. Z dyni można zrobić zupę, upiec ją lub dodać do mięsa. Nadaje się również do smarowania lub sałatek.

Biała rzodkiew

Można ją jeść na surowo, gotować, piec, dusić, smażyć lub marynować w plasterkach. Choć niektórych może odstraszać jej ostry smak, wiedzcie, że to raczej zaleta, bo warzywo samo w sobie jest dobre i nie wymaga wielu przypraw. Wiadomo, że zawiera olejki eteryczne, które wspomagają trawienie. Więc skorzystaj z tego!

Zobacz Też: