Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą.
Oznacza to, że muszą albo kupić jajka pasteryzowane, albo użyć zamiennika jajek w przepisie lub jak w tym przypadku w ogóle ich nie używać :)
Składniki:
ciastka savoiardi – 30 sztuk
serek mascarpone – 500 g
śmietana kremówka – 400 g
kawa rozpuszczalna – 300 ml
kakao w proszku – 30 g
Przygotowanie:
W misce przygotowujemy kawę rozpuszczalną, a następnie maczamy w niej ciastka savoiardi, które układamy na pergaminie, jak pokazano poniżej:
Dokładnie miksujemy serek mascarpone, a następnie dodajemy do niego śmietankę i ponownie miksujemy, aż składniki się ze sobą połączą.
Tak przygotowaną masę nakładamy na prędzej przygotowane ciastka savoiardi i rozsmarowujemy.
Pamiętaj, aby część masy pozostawić, którą później wykorzystamy do ozdobienia ciasta.
Następnie po calości rozsypujemy kakao, najlepiej użyć do tego sitka.
Kolejny krok to zwinięcie ciasta w rulon wykorzystując do tego celu pergamin.
Tak przygotowane tiramisu umieszczamy w lodówce na 2 godziny, a następnie wyjmujemy i usuwamy pergamin.
Ostatnim krokiem jest ozdobienie ciasta prędzej przygotowaną masą i posypanie go delikatnie kakao.