Ciasto z truskawkami, rozpływające się w ustach: wystarczy wszystko wymieszać i gotowe  

Zaskocz swoich bliskich i gości tym orzeźwiającym poczęstunkiem owocowym. To niezwykle smaczne i szybkie ciasto truskawkowe, które rozpływa się na języku, jest idealne na każdą okazję. Przepis z kanału YouTube Lecker mit Kristy jest łatwy w przygotowaniu, a efektem jest pyszne, delikatne ciasto.

Składniki

  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 180 g granulowanego cukru
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 150 g jogurtu
  • 250 g mąki zwykłej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 350 g truskawek
  • Płatki migdałowe do posypania
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • Kakao do ciasta dwukolorowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1) Przygotowanie ciasta: Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i cukier i ubijamy mikserem, aż powstanie piana. Dodać jogurt i olej, ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do powstałej masy i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać 2/3 pokrojonych truskawek.

2) Pieczenie: Formę (26 x 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wylej ciasto. Wyrównaj i ułóż na wierzchu pozostałe truskawki. Posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.

3) Wykończenie: Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub schłodzone, według własnego wyboru.