Domowe bułeczki budyniowe na zakwasie to idealny dodatek do kawy, która zachwyci Cię delikatnością i słodkim nadzieniem. Ten tradycyjny przysmak, wypełniony pysznym kremem, idealnie nadaje się na popołudniową przekąskę lub jako słodkie zakończenie posiłku.
Przygotuj te puszyste bułeczki i ciesz się chwilami dobrego samopoczucia z każdym kęsem tego nieodpartego przysmaku.
Domowe bułeczki budyniowe na zakwasie
Czego będziemy potrzebować:
Na ciasto:
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g masła (2 łyżki)
- 400 g mąki zwykłej (2,5 szklanki)
Na krem budyniowy:
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Jak będziemy postępować:
1. Do miski wsypać cukier, dodać sól, jajka i ubić trzepaczką.
2. Wlać ciepłe mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
3. Dodać drożdże i wymieszać.
4. Do powstałej masy dwukrotnie wsyp mąkę, następnie wyrabiaj ciasto szpatułką i ręcznie. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
5. Do garnka wsypać cukier, dodać jajka, skrobię i ubić trzepaczką.
6. Dolać mleko i gotować mieszając, aż śmietanka zgęstnieje.
7. Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać.
8. Przykryj krem folią i pozostaw do ostygnięcia.
9. Połóż wyrośnięte ciasto na stole i rozwałkuj je na prostokąt. Ciasto pokroić w długie paski i przeciąć na pół.
10. Przymocuj dwa paski ciasta na jednym końcu i spleć je ze sobą (patrz zdjęcie).
11. Następnie złóż ciasto i połącz końce (patrz zdjęcie).
12. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią i odstaw na 20 minut.
13. W małej misce wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj bułki.
14. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem na bułki.
15. Następnie włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
16. Po upieczeniu nałożyć resztę kremu, posypać cukrem pudrem i podawać.
Zrobione! Ciesz się posiłkiem!