Fantastyczna muffinka cytrynowa: serek śmietankowy sprawia, że ​​ciasto jest ekstra miękkie

Cytrynowe ciasto na muffiny jest nieodparcie pyszne i miękkie dzięki kremowemu serkowi i roztopionemu masłu.

Muffinka to jeden z najprostszych przysmaków świata, który można spróbować na wiele różnych sposobów.

Może być słodka lub słona, a jeśli chcesz podać ją naprawdę uroczo, udekoruj wierzch mini tortu jakimś kremem.

Ten przepis jest bardzo prosty, w muffince dominuje orzeźwiający smak cytryny. Serek i masło zapewniają cudowną konsystencję ciasta, dzięki czemu można je upiec nawet dzień wcześniej, ponieważ dobrze przechowywane zachowuje swoją miękkość.

Będzie jeszcze smaczniej!

Jeśli lubisz cierpkość cytryn, możesz dodać sok z cytryny do mikstury według własnego uznania lub dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, a nawet uatrakcyjnić ciasto wodą z kwiatu pomarańczy.

Babeczki z serem śmietankowym i cytryną

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 15 dkg cukru
  • 1 kawałek startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 10 dkg stopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki twarożku
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: około 20 minut

Przygotowanie:

Składniki na muffinki miksujemy na gładką masę.

Wlać do formy na muffiny wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.