Muffinka to jeden z najprostszych przysmaków świata, który można spróbować na wiele różnych sposobów.
Może być słodka lub słona, a jeśli chcesz podać ją naprawdę uroczo, udekoruj wierzch mini tortu jakimś kremem.
Ten przepis jest bardzo prosty, w muffince dominuje orzeźwiający smak cytryny. Serek i masło zapewniają cudowną konsystencję ciasta, dzięki czemu można je upiec nawet dzień wcześniej, ponieważ dobrze przechowywane zachowuje swoją miękkość.
Będzie jeszcze smaczniej!
Jeśli lubisz cierpkość cytryn, możesz dodać sok z cytryny do mikstury według własnego uznania lub dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, a nawet uatrakcyjnić ciasto wodą z kwiatu pomarańczy.
Babeczki z serem śmietankowym i cytryną
Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 15 dkg cukru
- 1 kawałek startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 10 dkg stopionego masła
- 100 ml mleka
- 3 łyżki twarożku
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas pieczenia: około 20 minut
Przygotowanie:
Składniki na muffinki miksujemy na gładką masę.
Wlać do formy na muffiny wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.