Strona głównaPrzepisyJak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie smaku koktajli, herbat i pikantnych potraw, szczególnie w miesiącach zimowych.

 

Nada unikalny cytrynowy smak zielny każdej przygotowywanej potrawie. Wszystkie igły sosnowe są jadalne, więc zbierz kilka czystych gałęzi, a zaledwie kilka prostych kroków i tylko trzy składniki dzielą cię od wspaniałego syropu sosnowego!

Jak w pełni skorzystać z domowego syropu sosnowego

Przede wszystkim ma stosowane jako przeciwzapalna mikstura i jest to sposób, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Później ustalono, że może być pomocny jako lek na złagodzenie niektórych objawów chorób układu oddechowego.

W szczególności można go zastosować, aby złagodzić kaszel od zapalenia oskrzeli i astmy, aż po przeziębienie i grypę. Opary z tego syropu można wykorzystać do usunięcia zatkanego nosa, złagodzenia przeziębienia i oczyszczenia skóry.

Syrop jest również dobrym źródłem wapnia, a jedna łyżeczka dziennie poprawia zdrowie kości i zapobiega osteoporozie. Zawiera również dużą ilość witamin C i A, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy i mogą zapobiegać chorobom.

Dodatkowo domowy syrop sosnowy może również stymulować trawienie. Po zastosowaniu bezpośrednio na skórę może zmniejszyć ból mięśni i ból nerwów.

Inne sposoby włączenia składników odżywczych z syropu sosnowego to dodanie go do potraw podczas gotowania. Z kulinarnego punktu widzenia dodaje ciekawego miętowego i świeżego smaku do sosów, pieczeni, marynat, gulaszu, pieczywa i wywarów. Pasuje do kurczaka, wołowiny lub ryby.

Używanie syropu jako środka słodzącego w koktajlach i innych napojach to kolejne świetne zastosowanie – dodaje orzeźwiającego smaku do lemoniad, mrożonych herbat, mojito.

Można go nawet dodać do porannej gorącej kawy lub herbaty jako nośnik świetnego codziennego suplementu. Młode igły najlepiej nadają się do gotowania – są jaśniejsze, bardziej miękkie i mają łagodniejszy smak.

Wytwarzanie syropu sosnowego w domu to łatwy proces, syrop sosnowy jest doskonałym sposobem na włączenie zarówno dobrego smaku, jak i poprawy zdrowia w codziennej rutynie.

Jak zrobić syrop sosnowy w domu?

– Aby to zrobić, z grubsza posiekaj kilka małych gałęzi (około garści) igieł sosnowych i umieść w zamykanym pojemniku.

– Następnie zagotuj jedną szklankę wody i zalej nią igły sosny. Zamknij pojemnik i odczekaj co najmniej 30 minut i nie dłużej niż dwadzieścia cztery godziny.

– Następnie odcedź igły sosny z wody i wyrzuć je. Umieść wodę w małym garnku z jedną szklanką cukru. Mieszaj trzepaczką lub łyżką, gotuj przez około minutę.

– Na koniec pozwól syropowi ostygnąć przed schłodzeniem. Może być przechowywany przez około miesiąc.

Dieta dzięki, której schudniesz nawet 17 kg w tydzień. Dietetyk zdradza tajemnice!

Zobacz Też: