Strona głównaPrzepisyJak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie smaku koktajli, herbat i pikantnych potraw, szczególnie w miesiącach zimowych.

 

Nada unikalny cytrynowy smak zielny każdej przygotowywanej potrawie. Wszystkie igły sosnowe są jadalne, więc zbierz kilka czystych gałęzi, a zaledwie kilka prostych kroków i tylko trzy składniki dzielą cię od wspaniałego syropu sosnowego!

Jak w pełni skorzystać z domowego syropu sosnowego

- Advertisement -

Przede wszystkim ma stosowane jako przeciwzapalna mikstura i jest to sposób, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Później ustalono, że może być pomocny jako lek na złagodzenie niektórych objawów chorób układu oddechowego.

W szczególności można go zastosować, aby złagodzić kaszel od zapalenia oskrzeli i astmy, aż po przeziębienie i grypę. Opary z tego syropu można wykorzystać do usunięcia zatkanego nosa, złagodzenia przeziębienia i oczyszczenia skóry.


Syrop jest również dobrym źródłem wapnia, a jedna łyżeczka dziennie poprawia zdrowie kości i zapobiega osteoporozie. Zawiera również dużą ilość witamin C i A, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy i mogą zapobiegać chorobom.



Dodatkowo domowy syrop sosnowy może również stymulować trawienie. Po zastosowaniu bezpośrednio na skórę może zmniejszyć ból mięśni i ból nerwów.

Inne sposoby włączenia składników odżywczych z syropu sosnowego to dodanie go do potraw podczas gotowania. Z kulinarnego punktu widzenia dodaje ciekawego miętowego i świeżego smaku do sosów, pieczeni, marynat, gulaszu, pieczywa i wywarów. Pasuje do kurczaka, wołowiny lub ryby.

Używanie syropu jako środka słodzącego w koktajlach i innych napojach to kolejne świetne zastosowanie – dodaje orzeźwiającego smaku do lemoniad, mrożonych herbat, mojito.

Można go nawet dodać do porannej gorącej kawy lub herbaty jako nośnik świetnego codziennego suplementu. Młode igły najlepiej nadają się do gotowania – są jaśniejsze, bardziej miękkie i mają łagodniejszy smak.

Wytwarzanie syropu sosnowego w domu to łatwy proces, syrop sosnowy jest doskonałym sposobem na włączenie zarówno dobrego smaku, jak i poprawy zdrowia w codziennej rutynie.

Jak zrobić syrop sosnowy w domu?

– Aby to zrobić, z grubsza posiekaj kilka małych gałęzi (około garści) igieł sosnowych i umieść w zamykanym pojemniku.

– Następnie zagotuj jedną szklankę wody i zalej nią igły sosny. Zamknij pojemnik i odczekaj co najmniej 30 minut i nie dłużej niż dwadzieścia cztery godziny.

– Następnie odcedź igły sosny z wody i wyrzuć je. Umieść wodę w małym garnku z jedną szklanką cukru. Mieszaj trzepaczką lub łyżką, gotuj przez około minutę.

– Na koniec pozwól syropowi ostygnąć przed schłodzeniem. Może być przechowywany przez około miesiąc.

Dieta dzięki, której schudniesz nawet 17 kg w tydzień. Dietetyk zdradza tajemnice!


Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej. Mogą być przygotowywane na zimno lub na...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem. Zazwyczaj przygotowanie...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem. Zazwyczaj przygotowanie...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek...

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Bez jajek i BEZ PIECZENIA! Trudno oprzeć się pokusie tego Tiramisu!

Tiramisu jest zwykle przygotowywane z surowych jaj. Jednak wiele osób boi się spożywać surowe jaja ze względu na ryzyko związane z zakażeniem salmonellą. Oznacza to,...

Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej. Mogą być przygotowywane na zimno lub na...