Młode zielone orzechy włoskie w miodzie – niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od wielu lat. Moja babcia to robiła, następnie moja mama, a teraz ja.
Moja mama dawała nam 1 łyżkę rano każdego dnia, kiedy byliśmy dziećmi. Wszyscy mieliśmy problemy z bólem gardła i zapaleniem migdałków, a ten wspaniały syrop zawsze pomagał. Uratowało mnie to przed usunięciem migdałków, gdy byłam dzieckiem.
[quads id=8]
Warto zauważyć, że najlepiej jest nosić rękawiczki podczas zbierania orzechów włoskich, ponieważ emitują czarny odcień na dłoniach, a wtedy trudno jest umyć ręce.
Dlaczego warto spożywać syrop z zielonych orzechów?
[quads id=10]
Młode orzechy włoskie zanurzone w miodzie uwalniają dużą ilość jodu, który łatwo wchłania się w organizmie.
Młode zielone orzechy zawierają dużo witaminy C i całe bogactwo witamin i są dobre dla pacjentów cierpiących na anemię i chorych dzieci. Syrop ten ma również pozytywny wpływ na oczyszczenie wątroby, żołądka i krwi.
[quads id=9]
Jest dobry w problemach z funkcjonowaniem tarczycy, chorobami gardła i dróg oddechowych, szczególnie w zapaleniu oskrzeli, jest świetny do zwiększania odporności, zwalczania otyłości i przewlekłych chorób układu oddechowego, neutralizuje działanie toksyn.
Przepis na syrop z zielonych orzechów
[quads id=5]
Składniki:
– 1 kg miodu
– 40 młodych zielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
[quads id=4]
– Najpierw pozbieraj orzechy o średnicy około 1-1,5 cm. Najlepiej jest znaleźć drzewo, które rośnie w czystym środowisku, w którym powietrze, woda i gleba nie są zanieczyszczone.
– Umyj i wysusz orzechy włoskie.
[quads id=3]
– Włóż je do słoika i zalej miodem. Zamknij dobrze słoik i pozostaw go w jasnym miejscu, ale nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
– Co dziesięć dni otwieraj pokrywkę, aby usunąć powietrze będące produktem fermentacji i wymieszaj syrop.
[quads id=7]
– Po 40 dniach odcedź płyn i usuń małe orzechy, które są już ciemne i suche. Miód ciemnieje i staje się bardziej płynny.
– Spożywaj 1 łyżkę rano, każdego dnia.