Domowe syropy nie mają sobie równych: są bardziej niezawodne niż te ze sklepu, ponieważ nie zawierają zbędnych dodatków, a Ty dokładnie wiesz, co w nich jest, ponieważ robisz to sam.
Nie inaczej jest z tym super syropem lawendowym, który wymaga tylko 3 składników.
Są to woda, cukier i oczywiście lawenda, do której ważne jest wykorzystanie suszonych kwiatów.
Jeśli chcesz zrobić syrop ze świeżo zerwanej lawendy, najpierw dokładnie opłucz łodygi, rozłóż je na czystym ręczniku kuchennym i poczekaj, aż wyschną.
Po tym możesz łatwo strząsnąć, zerwać kwiaty, z których faktycznie zrobimy eliksir.
Dzięki tej metodzie uzyskasz syrop o intensywnym lawendowym smaku, który można zużyć od razu bez odcedzania i który można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
NAJLEPSZY SYROP LAWENDOWY
Składniki:
- 3 dl wody
- 20 dkg cukru
- 5 łyżek suszonej lawendy (tylko kwiaty)
Przygotowanie:
Umieść cukier i wodę w małym rondlu i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj lawendę i gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.
Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić, a następnie przecedzić.
Przelej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.