Najlepszy domowy syrop lawendowy: wystarczy kwadrans i gotowe!

Domowe syropy nie mają sobie równych: są bardziej niezawodne niż te ze sklepu, ponieważ nie zawierają zbędnych dodatków, a Ty dokładnie wiesz, co w nich jest, ponieważ robisz to sam.

Nie inaczej jest z tym super syropem lawendowym, który wymaga tylko 3 składników. 

Są to woda, cukier i oczywiście lawenda, do której ważne jest wykorzystanie suszonych kwiatów.

Jeśli chcesz zrobić syrop ze świeżo zerwanej lawendy, najpierw dokładnie opłucz łodygi, rozłóż je na czystym ręczniku kuchennym i poczekaj, aż wyschną.

Po tym możesz łatwo strząsnąć, zerwać kwiaty, z których faktycznie zrobimy eliksir.

Dzięki tej metodzie uzyskasz syrop o intensywnym lawendowym smaku, który można zużyć od razu bez odcedzania i który można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

NAJLEPSZY SYROP LAWENDOWY

Składniki:

  • 3 dl wody
  • 20 dkg cukru
  • 5 łyżek suszonej lawendy (tylko kwiaty)

Przygotowanie:

Umieść cukier i wodę w małym rondlu i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj lawendę i gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.

Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić, a następnie przecedzić.

Przelej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.