Najlepszym sposobem na rozpoczęcie dnia jest włoski deser: połączenie lodów i kawy

Affogato to włoski deser, w którym gałka lub dwie gałki lodów waniliowych są polane mocnym espresso.

Nie potrzebujesz więcej, więc ta słodycz jest idealna, a także może być świetną przystawką dla osób lubiących słodycze.

Chociaż wiele przepisów stosuje różne proporcje, są takie, które oferują podwójne espresso, chodzi o to, aby zaparzyć mocną kawę , rozwodniona wersja nie będzie do tego dobra.

Lody powinny być dobrej jakości, nawet domowej roboty i dobrze schłodzone, wyjmować je z zamrażarki dopiero na czas serwowania.

Efektem końcowym jest kremowa kawa mrożona, która jest również idealnym deserem na lato. 

Składniki na 1 sztukę

  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 1 porcja espresso (30 ml)
  • gorzka czekolada (do dekoracji)

Czas przygotowania: 5 minut

Przygotowanie:

Zaparz mocne espresso. 

Nabierz dwie gałki dobrych, zimnych lodów waniliowych do szklanki, a następnie wlej kawę po szyjce. 

W razie potrzeby udekoruj startą gorzką czekoladą.