Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w domu.
Kto nie chciałby spróbować pysznych domowych pączków?
Są miękkie, świeże i mają niepowtarzalny i pyszny smak, który może dodać tylko dulce de leche. Ponieważ jest to przepis domowy możesz kontrolować ile cukru w nich umieścisz.
Skupmy się na tym, co czyni ten deser tak smacznym. Jest to tradycyjna receptura w wielu hiszpańskojęzycznych miejscach na całym świecie. Bez względu na to, gdzie je spróbujesz prawda jest taka, że ich niepowtarzalny smak czyni je nieodpartymi.
Wysoka zawartość cukru
Domowe pączki są pyszne, ale powinieneś je jeść tylko raz na jakiś czas, ponieważ mają dużo cukru.
Po pierwsze, zanim zrobisz te pączki w domu musisz być świadomy ich wysokiej zawartości cukru i węglowodanów. Nie byłoby w porządku, gdybyśmy ci tego nie powiedzieli.
Nie oznacza to jednak, że powinieneś usunąć ten przepis ze swojej kuchni.
Twoje nawyki żywieniowe i styl życia powinny w mniejszym lub większym stopniu decydować o tym, czy chcesz robić takie desery w domu. Ponadto, musisz pomyśleć o ilości pączków, które jesz. Dlatego jeśli kontrolujesz swoje porcje będziesz mógł zjeść trochę cukru.
Konsystencja, którą osiągniesz będzie miała wiele wspólnego z tym, jak zrobisz biszkopt. Chociaż jest to podobne do robienia ciasta, tekstura powinna być bardziej miękka i bardziej plastyczna.
Aby to zrobić musisz użyć składnika, o którym nie pomyślałeś: ziemniaki.
Tak! Wierz lub nie, ale będziesz chciała użyć ziemniaka. Aby jednak dowiedzieć się, jak wykonać tę małą sztuczkę musisz czytać dalej, aby dokładnie dowiedzieć się, czego potrzebujesz.
Jak zrobić domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche
Jeśli nie mam dulce de leche, czy mogę użyć innego składnika?
Możesz zrobić domowe pączki z dowolnym nadzieniem. Oczywiście!
Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń, więc możesz użyć dowolnego wypełnienia w tym przepisie.
Powiedziawszy to prawdą jest również, że jeśli użyjesz innego wypełnienia dla tych pączków nie będziesz przestrzegał tej tradycyjnej receptury.
W rzeczywistości celem jest odkrycie dlaczego to proste ciasto jest tak popularne wśród ludzi na całym świecie.
Składniki:
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego (125 ml)
- 2 łyżki masła (40 g)
- 1 łyżeczka soli (5 g)
- 1 duży ziemniak (około 250 g)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 1 szklanka mleka skondensowanego (250 ml)
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju rzepakowego (60 ml)
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
- 4 łyżki cukru pudru (60 g)
Przygotowanie
Dodanie ziemniaków do domowych pączków da im przyjemną gąbczastą teksturę.
Pierwszą rzeczą, której potrzebujesz, jest średni garnek. Wlej wodę z sokiem pomarańczowym, masłem i solą. Następnie rozpuść składniki i dobrze wymieszaj.
Teraz przygotuj dużego ziemniaka, usuń skórę i ugotuj go. Kiedy jest miękki rozgnieć go widelcem, aż otrzymasz puree. Do przygotowanej prędzej mieszaniny dodaj puree ziemniaczane, mleko skondensowane i jajko. Aby upewnić się, że nie ma grudek użyj drewnianej łyżki.
Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dobrze ugniataj ciasto rękoma. Ważne jest, aby w cieście nie było grudek ani nierównych części. W przeciwnym razie kształt pączków zmieni się w skutek powietrza uwięzionego w środku.
Rozwałkuj ciasto, aż osiągnie grubość nie większą niż 1,5 cm. Wytnij kólka za pomocą foremki do ciastek i odłóż na bok. Odczekaj godzinę i 30 minut . Ma to „zachęcić” ciasto do miękkości i puszystości.
Następnie rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Kiedy jest gorący, smaż pączki. Zajmuje to około jednej minuty na pączek.
Wypełnij nadzieniem domowe pączki
Aby je wypełnić należy wlać dulce de leche do worka z wyciskaczem i zrobić małe dziury w pączkach. Na koniec posyp cukrem i pozwól im ostygnąć.