PrzepisyProsty przepis na puszyste i smakowite bułeczki cynamonowe

Prosty przepis na puszyste i smakowite bułeczki cynamonowe

Składniki:

  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (8g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki i 3/4 mąki pszennej (360g)
  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • Cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie:

Mieszanie ciasta:

W dużej misce wymieszaj cukier, suche drożdże, jajko, cukier waniliowy i sól. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gładką masę. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, mieszając, aż składniki połączą się. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste, aby je mieszać, wyjmij je z miski i wygnieć ręcznie, aż uzyska odpowiednią konsystencję.

Odpoczynek ciasta:

Po wyrobieniu ciasta, uformuj z niego kulę i umieść ją w misce. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciasto do odpoczynku przez pół godziny. Dzięki temu ciasto stanie się lekkie i puszyste, co jest efektem działania drożdży.

Formowanie bułeczek:

Gdy ciasto odpocznie, lekko je spłaszcz, aby usunąć powietrze. Podziel ciasto na dwanaście równych części i uformuj z nich kule. Aby zapobiec wysychaniu, umieść kulki na lekko posypanej mąką powierzchni i przykryj je folią.

Przygotowanie do pieczenia:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj każdą kulę ciasta na płaski dysk, a następnie wykonaj trzy równoległe nacięcia nożem w środku każdego dysku. Umieść przygotowane bułeczki na blasze do pieczenia, pozwalając im się rozszerzyć w trakcie pieczenia.

Idealne pieczenie:

Włóż blaszkę z bułeczkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Monitoruj je uważnie, aby uniknąć zbyt mocnego zrumienienia. Gotowe bułeczki powinny być wilgotne i delikatne.

Ostatni akcent:

Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posyp je mieszanką cynamonu i cukru. Ten dodatkowy akcent nadaje im wyjątkowy smak i aromat.

Serwowanie i rozkoszowanie się:

Najlepszą częścią jest teraz serwowanie i delektowanie się świeżo upieczonymi bułeczkami cynamonowymi. Ich delikatny smak z pewnością sprawi uśmiech na twarzy i rozgrzeje serce, niezależnie od tego, czy podajesz je na śniadanie, lunch czy deser. Zaproszenie bliskich, przyrządzenie ulubionej herbaty lub kawy i wspólne rozkoszowanie się każdym kęsem sprawią, że ten czas będzie wyjątkowy.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze