Szukasz inspiracji na wytrawne wypieki? Zatem trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy fantastyczne domowe wianki według babcinego przepisu! Przygotowanie jest bardzo proste, szczególnie dzięki załączonemu fotoprzepisowi.
Czy zwróciliśmy się do Ciebie z tą ucztą? Przygotujmy więc wspólnie te fantastyczne, domowe wianki, według babcinego przepisu!
Doskonały przepis na domowe wianki:
Czego będziemy potrzebować:
- 10 g drożdży
- 30 g cukru
- ciepła woda
- 50 ml oleju
- 800 g mąki zwykłej
- 100 g roztopionego masła
- 20 ml oleju
Jak to zrobić:
1) Wymieszaj drożdże, ciepłą wodę, cukier, sól i olej. Dokładnie wymieszać.
2) Dodać mąkę i wyrobić gładkie, gładkie ciasto.
3) Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 60 minut.
4) Ciasto rozwałkować na oleju. Posmaruj roztopionym masłem.
5) Złóż tak, jak widać na zdjęciu.
6) Złóż jeszcze raz. Powinniśmy otrzymać kształt prostokąta. Wierzch ponownie posmaruj masłem. Następnie wycinamy poszczególne paski.
7) Z pasków zrobimy sam wianek.
8) Ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować jajkiem.
9) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.