Co wyjdzie, kiedy dodamy płatki owsiane i jabłka? Pyszne, niskokaloryczne ciasto idealne dla osób przebywających na diecie!
Dobrze wiemy, co oznacza bycie na ścisłej diecie – ciągła kontrola kalorii, liczenie ich w obawie przekroczenia dopuszczanego limitu, jedzenie z kalkulatorem w ręku… Wiadomo jednak, że każdy ma ochotę na coś słodkiego co jakiś czas. Bez obaw! Nasze ciasto owsiane nie zaszkodzi szczupłej sylwetce i uratuje niejedną kobietę przed przytyciem. Ten deser przerasta wszelkie oczekiwania!
Do przygotowania ciasta owsianego potrzeba:
- 150 gramów płatków owsianych;
- 160 gramów cukru;
- 120 gramów masła;
- 100 gramów mąki pszennej;
- 4 jabłka;
- 3 jajka;
- 1 cytrynę;
- 1 łyżeczkę cynamonu;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 szczyptę soli;
Sposób przygotowania – krok po kroku:
Ciepłą, nierozpuszczoną kostkę masła połącz z cukrem i solą. Ubijaj mikserem przez 5 minut, stopniowo dodając całe jajka. Kontynuuj miksowanie do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej, jasnej masy.
Przesiej mąkę przez sitko. Dodaj do niej płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon, a następnie wsyp je bezpośrednio do przygotowanej wcześniej masy. Wymieszaj za pomocą szpatułki.
Przygotuj jabłka – umyj je, obierz, pokrój w drobną kostkę i pokrop z lekka sokiem z cytryny. Nie wyrzucaj cytryny od razu! Zetrzyj jej skórkę na tartce i dodaj do masy razem z pokrojonymi jabłkami. Całość jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Wyłóż na niej ciasto, pamiętając, żeby wyrównać jego powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut w zależności od konkretnego sprzętu – najlepiej przed wyjęciem sprawdź ciasto przy użyciu wykałaczki.