Pyszna Quiche Lorraine
Przepis na wykwintną tartę
Quiche Lorraine to klasyczna francuska tarta, która zachwyca swoim wyśmienitym smakiem i delikatną konsystencją. Jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki naszemu przepisowi z łatwością stworzysz to wykwintne danie w swojej kuchni. Sprawdź, jak zrobić Quiche Lorraine krok po kroku, i rozkoszuj się smakiem tej wyjątkowej potrawy!
Składniki na wytrawne kruche ciasto
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g
- 3/4 kostki prawdziwego masła – 150 g
- 1 duże jajko – około 56 g po rozbiciu
- spora szczypta soli
Składniki na wypełnienie
- 250 g boczku wędzonego surowego lub szynki szwarcwaldzkiej
- 3 duże jajka – do 200 g po rozbiciu
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- 150 ml śmietanki słodkiej 30%
- 100 g sera Gruyère lub ewentualnie Emmentaler
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- po sporej szczypcie pieprzu i soli
- mała garść natki pietruszki
Przygotowanie Quiche Lorraine
Przygotowanie kruchego ciasta
- W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką krupczatką w proporcji pół na pół. Możesz również użyć mąki typu 500 lub tortowej, jeśli nie masz mąki krupczatki.
- Dodaj pokrojone masło i jajko do miski z mąką. Posól mieszankę.
- Wyrob ciasto szybko i sprawnie, używając miksera z hakiem do wyrabiania cięższych ciast lub wykonując ten krok ręcznie. Upewnij się, że ciasto jest gładkie i plastyczne.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę, aby się schłodziło.
Przygotowanie formy i pieczenie ciasta
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (160 stopni z termoobiegiem).
- Wyjmij ciasto z lodówki i wałkuj je na oprószonym mąką blacie. Rozwałkuj ciasto na większą średnicę niż forma, aby można było wyłożyć nim również wewnętrzne ranty formy.
- Wyłóż ciasto do formy, delikatnie dociskając je do dna i boków. Ponakłuwaj widelcem dno ciasta.
- Włóż formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Przygotowanie wypełnienia
- Pokrój boczek wędzony na drobne kawałki lub paseczki i podsmaż na patelni do momentu lekkiego zrumienienia.
- W osobnej misce wbij jajka, dodaj śmietankę kwaśną, śmietankę słodką, starty ser Gruyère, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Dodaj podsmażony boczek do mieszanki jajecznej i serowej, wymieszaj wszystko razem.
Składanie i pieczenie Quiche Lorraine
- Wyjmij formę z piekarnika, usuń obciążenie ciasta (jeśli używałeś) i wylej na podpieczony spód wypełnienie z boczkiem.
- Wierzch tarty udekoruj posiekaną natką pietruszki.
- Umieść formę z tartą ponownie w piekarniku i piecz przez około 30-35 minut, aż farsz się zetnie i ciasto będzie lekko zrumienione.
- Po upieczeniu wyjmij Quiche Lorraine z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Pokrój tartę na kawałki i podawaj ciepłą lub zimną.
Dodatek
- Quiche Lorraine świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz przechowywać ją w lodówce przez 3-4 dni i podgrzewać przed podaniem.
Pamiętaj, że nasz przepis jest jedynie sugestią, możesz dostosować go do swoich upodobań, zamieniając składniki według własnego gustu. Życzymy smacznego!