Przygotuj chusty z twarogu, które doskonale uzupełnią herbatę lub kawę

Rozkoszuj się filiżanką gorącej herbaty, zrelaksuj się z rodziną i zaspokój swoje kubki smakowe.

Ten przepis na babcine szaliki serowe to prawdziwa okazja. Pyszny słodki przysmak serowy, do którego potrzeba tylko kilku składników i w którym od razu się zakochasz. Harmonia smaków miękkiego ciasta z nadzieniem serowym z pewnością Cię porwie!

Babcine chusty z twarogu

Czego będziemy potrzebować:

Nadzienie serowe:

  • 600 g twarogu
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 30 g semoliny
  • sok i skórka z cytryny – do smaku
  • 2 białka jaj + 100 g cukru

Ciasto:

  • 220 g ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 30 g oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 480 g mąki zwykłej

Inny:

  • 1 żółtko z mlekiem – do smarowania
  • cukier puder – do posypania

Jak będziemy postępować:

1. Do miski włóż twarożek, dodaj śmietanę i poczekaj, aż kasza manna napęcznieje, następnie dodaj skórkę z całej cytryny, kilka łyżek soku z cytryny i ubite białka z cukrem – wymieszaj.

2. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej roślinny – wymieszać, następnie dodać sól i roztrzepane jajka – dalej miksować.

3. Następnie dodać partiami przesianą mąkę pszenną – wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

4. Po 1 godzinie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i uformuj szaliki, które wypełnij nadzieniem twarogowym.

5. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Przygotuj chusty z twarogu, które doskonale uzupełnią herbatę lub kawę

6. Następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i mlekiem, aby były pięknie złociste.

7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

8. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj z miłością i radością.