Rozkoszuj się filiżanką gorącej herbaty, zrelaksuj się z rodziną i zaspokój swoje kubki smakowe.
Ten przepis na babcine szaliki serowe to prawdziwa okazja. Pyszny słodki przysmak serowy, do którego potrzeba tylko kilku składników i w którym od razu się zakochasz. Harmonia smaków miękkiego ciasta z nadzieniem serowym z pewnością Cię porwie!
Babcine chusty z twarogu
Czego będziemy potrzebować:
Nadzienie serowe:
- 600 g twarogu
- 80 g kwaśnej śmietany
- 30 g semoliny
- sok i skórka z cytryny – do smaku
- 2 białka jaj + 100 g cukru
Ciasto:
- 220 g ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 20 g drożdży
- 30 g oleju roślinnego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 480 g mąki zwykłej
Inny:
- 1 żółtko z mlekiem – do smarowania
- cukier puder – do posypania
Jak będziemy postępować:
1. Do miski włóż twarożek, dodaj śmietanę i poczekaj, aż kasza manna napęcznieje, następnie dodaj skórkę z całej cytryny, kilka łyżek soku z cytryny i ubite białka z cukrem – wymieszaj.
2. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej roślinny – wymieszać, następnie dodać sól i roztrzepane jajka – dalej miksować.
3. Następnie dodać partiami przesianą mąkę pszenną – wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
4. Po 1 godzinie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i uformuj szaliki, które wypełnij nadzieniem twarogowym.
5. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
6. Następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i mlekiem, aby były pięknie złociste.
7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
8. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj z miłością i radością.