Ten przepis przyda się zawsze, gdy spodziewasz się gościa, a nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawimy Państwu wspaniały przepis na wspaniałe ciasto czekoladowe z miękkiego ciasta z rumem i kremem waniliowym.
Jeżeli lubisz podjadać i jednocześnie jesteś zapalonym piekarzem, z pewnością ucieszy Cię ta wiadomość. Przy filiżance pysznej kawy poczujesz się jak w niebie.
Ciasto czekoladowe z rumem i kremem waniliowym
Czego będziemy potrzebować:
Krem:
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 8 g cukru waniliowego
Ciasto:
- 4 białka + szczypta soli
- 120 g cukru
- 4 żółtka
- 20 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Impregnacja:
- 20 ml rumu lub koniaku
- 30ml wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
Glazura:
- 100 g kawałków ciemnej czekolady
- 30 g masła
Jak będziemy postępować:
1. Śmietanka: Jajka wbić do miski, dodać cukier – ubić/wymieszać. Następnie posypujemy mąką kukurydzianą i powoli wlewamy mleko. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia, a po ugotowaniu przelać śmietankę do miski, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia.
2. Ciasto: Najpierw oddziel żółtka i białka do 2 misek. Do miski z białkami dodać szczyptę soli, ubić, następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawać cukier i stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać olej i sok z cytryny – ubić. Na koniec w 2 etapach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i ciasto gotowe!
3. Powstałe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia o średnicy 22 cm i za pomocą wykałaczki formuj dowolne wzory.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto należy chwilę ostudzić, przewrócić na drugą stronę i zdjąć pergamin.
5. Do dużej miski włóż masło, dopraw cukrem waniliowym i ubijaj na piankę maślaną. Podczas ubijania stopniowo dodawaj przestudzoną śmietankę i ubijaj, aż masa będzie puszysta.
6. Impregnacja, namaczanie: Do małej miski wlać rum lub koniak, zalać wodą i posypać cukrem pudrem – dobrze wymieszać.
7. Powstałe upieczone ciasto podzielić na 2 równe części i zaimpregnować, namoczyć dolną część ciasta. Następnie ułożyć w foremce wyłożonej folią tortową i nałożyć przygotowany krem waniliowy, który ładnie i gładko rozprowadzamy.
8. Następnie zaimpregnować drugą część ciasta, posmarować nią rozsmarowany krem i wstawić do lodówki na 2 godziny do stwardnienia.
9. Lukier: Do małej miski włóż kawałki ciemnej czekolady i dodaj masło. Rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej – dobrze wymieszać.
10. Polewą polej powierzchnię ciasta i włóż do lodówki na 15 minut, aby stwardniało.
Podawaj wspaniałe ciasto czekoladowe z miękkiego ciasta z rumem i kremem waniliowym z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Kochani, życzymy smacznego!